Grootste drugsbaas ontsnapt uit cel (UPDATE)

Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is ontsnapt uit een zwaarbewaakte gevangenis in Mexico. Guzman is één van de rijkste personen ter wereld en de leider van Mexicaanse Sinaloa-kartel. Guzman ontsnapte door een tunnel van 1,5 kilometer lang. 

Afgang

De ontsnapping van de grootste drugsbaas van Mexico is een afgang voor de regering. Guzman werd na een kat en muis-spel van jaren in februari 2014 met de hulp van geavanceerde analyse-technieken van instanties uit de Verenigde Staten gearresteerd. Er stond in de VS een premie van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. Het is de tweede keer dat Guzman weet te ontsnappen. In januari 2001 wist hij kort voor zijn uitlevering naar de VS te ontsnappen in een lading wasgoed.

Douche

Guzman begaf zich rond 21.00 naar de sanitaire voorzieningen van de Altiplanogevangenis in Mexico-stad om een douche te nemen. Nadien is hij niet meer gezien. In Guzmáns cel kwam een tunnel uit van meer dan 1,5 kilometer lang is. De tunnel voerde naar een pand in aanbouw en was voorzien van trappen en een ventilatiesysteem. Er was ook een machine waarmee de afgegraven aarde werd afgevoerd naar de uitgang.

kl

Er is een grootscheepse zoekactie gaande. Op dichtstbijzijnde vliegveld van Toluca zijn vluchten afgelast. Het Sinaloa-kartel geldt als één van de grootste criminele netwerken ter wereld, dat veel geld verdient met handel in marihuana, cocaïne en (grondstoffen voor) crystal meth.