Grootste sms phishing-zaak ooit: 1,1 miljoen weggesluisd

Volgens de recherche in Friesland is een 21-jarige inwoner van Groningen verantwoordelijk voor de grootste phishing-fraude met sms ooit in Nederland: van een slachtoffer zou hij in één nacht 1,1 miljoen euro hebben weggesluisd door het inzetten van 140 geldezels.

Websites

Uit het onderzoek blijkt volgens de politie dat slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats of met een sms en vervolgens naar (vervalste) websites werden gelokt. Hier werden de slachtoffers verleid om privégegevens achter te laten om betalingen te doen. De slachtoffers dachten dat zij een openstaande rekening betaalden of dachten bijvoorbeeld ter verificatie 0,01 cent over te maken met een betaallink. De verdachte nam echter op deze manier de controle over van de online bankieromgeving van de slachtoffers waarna hij geld van de rekeningen afhaalde door te pinnen of goederen online te bestellen.

Sms-bom

De man verstuurde volgens de politie ook neppe aanmaningen via een zogeheten sms-bom. Met een sms-bom kan één bericht aan honderden ontvangers gelijk worden verzonden. Een ondernemer uit Noord-Nederland kreeg een sms’je met een malafide link. Hij klikte erop en werd naar een door hackers nagemaakte bankomgeving geleid. Dit slachtoffer raakte in één nacht 1,1 miljoen euro kwijt. Dat geld werd snel overgeboekt (in gedeelten) naar bankrekeningen van 140 geldezels verspreid over het land die hun bankrekeningen beschikbaar hadden gesteld.

De politie denkt dat niet eerder zoveel geldezels in één zaak voorkwamen. In het onderzoek naar de geldezels worden nog steeds met enige regelmaat mensen aangehouden. Politie-eenheden in het hele land hebben een ‘smoelenboek’ gekregen van politie en OM Noord-Nederland. Daarin figureren verdachten die zijn gefilmd tijdens het pinnen van de buit.

Dure schoenen

De aanhouding van de man was op heterdaad, zegt de politie omdat bij het binnen gaan van zijn woning, een laptop draaide met  een soort dashboard met allerlei digitale oplichtingsmethoden. Er was ook een website in de lucht waar op dat moment slachtoffers naartoe kwamen. Dit domein werd tijdens de doorzoeking offline gehaald.

De verdachte had vermogen verzameld zonder dat hij een legaal inkomen had. Hij gaf veel geld uit aan dure merkkleding. Bij de aanhouding van de verdachte, maandag in Groningen, hebben de politie en het Openbaar Ministerie beslag gelegd op luxe goederen, zoals extreem dure kleding. Daaronder zaten drie paar schoenen die elk voor bijna duizend euro over de toonbank gaan. Ook is beslag gelegd op een jas met een winkelwaarde van 1050 euro.

De verdachte is woensdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gezet.