‘Grootste’ Russische hacker bekent

De Rus Aleksander P. heeft op 28 januari 2014 voor de rechter in het Amerikaanse Atlanta bekend schuldig te zijn aan het ontwikkelen en verspreiden van ‘banking malware’ genaamd SpyEye. In het onderzoek naar het netwerk rond P. was het Nederlandse Team High Tech Crime betrokken.

Het Nederlandse Team High Tech Crime deed in internationaal verband onderzoek naar het netwerk rond P., die tot zijn aanhouding in juli 2013 werd beschouwd als één van de grootste cybercriminelen.

Miljoenenschade

Aleksander P. wordt samen met de Algerijn Hamza B. verantwoordelijk gehouden voor de miljoenenschade die is aangericht door de beruchte malware. Geschat wordt dat 1.4 miljoen computers over de hele wereld, ook in Nederland, door het malware zijn geïnfecteerd. ‘De Nederlandse politie had een belangrijke bijdrage in het jarenlang durend opsporingsonderzoek naar P. en zijn handlanger’, aldus een bericht van de politie.

P. werd tot zijn aanhouding in juli 2013 beschouwd als één van de grootste cybercriminelen. Zijn handlanger Hamza B. werd vorig jaar vanuit Thailand uitgeleverd naar de VS.

SpyEye

De door P. ontwikkelde en verkochte programmatuur kon worden gebruikt om computers op afstand te bedienen, persoonsgegevens af te vangen en bankrekeningen te plunderen. P. en B. verkochten SpyEye als dienst aan anderen en adverteerden hiervoor op criminele internetfora. Volgens de FBI wist één van hun klanten er ongeveer 400.000 euro per maand mee te stelen, meldt de politie.