Massale belastingfraude prostituees

De Dominicaanse souteneur George H. wordt er van verdacht jarenlang de spil te zijn geweest van grote belastingfraude op de Amsterdamse Wallen. Dat schrijft Het Parool. Naast fraude wordt de 24-jarige ook verdacht van het vergiftigen van twee landgenoten.

 

Kapsalon

In kapsalon Chiquitica op de Geldersekade had hij een administratiekantoortje. Daar hiep hij tientallen Dominicaanse prostituees bij hun belastingaangiften. Ondertussen lichtte hij de belastingdienst en de vrouwen op. Zo sjoemelde hij met BTW en Digid’s, die hij in goed vertrouwen van de dames had ontvangen.

In maart 2013 zijn de Fiod en het functioneel parket het kantoor van H. binnengevallen en hebben de volledige administratie in beslag genomen. De conclusie van het daaropvolgend onderzoek is dat H. wordt gezien als grote spil in een omvangrijke belastingfraude onder Spaanstalige prostituees.

H. was gespecialiseerd in btw-fraude, hij maakte vooral gebruik van de kleineondernemersregeling (kor) vrijstelling. Daarvan kunnen kleine ondernemers gebruikmaken als ze jaarlijks minder dan 1345 euro omzetbelasting moeten betalen. H. drukte de inkomsten en omzet van de vrouwen zo naar beneden dat bij sommige vrouwen de jaaromzet lager was dan duizend euro.

Topje

Ingewijden laten aan Het Parool weten dat deze zaak het topje van de ijsberg is. In de Amsterdamse prostitutie wordt namelijk volgens hen massaal belastingfraude gepleegd. Vrouwen uit het buitenland zijn heel vaak de Nederlandse taal niet machtig, laat staan dat ze de belastingwetgeving begrijpen.

Van die onwetendheid maken louche zakenmannen dankbaar misbruik. Ze doen zich voor als officieel administratiekantoor met als doel de belastingdienst op te lichten en het liefst ook de prostituees.

Gemeente Amsterdam

In een reactie aan Het Parool erkent de gemeente Amsterdam het probleem: ‘Het fenomeen is bekend, we krijgen daar geregeld meldingen over.’ Deze fraude is voor de gemeente lastig om aan te pakken. Wel is de problematiek al enkele keren aan de orde gesteld in het Regionaal Informatie- en Experticecentrum. Hierin voeren de gemeente Amsterdam, justitie en de belastingdienst overleg over zware criminaliteit.

De belastingdienst laat aan de krant weten dat de vrouwen ‘te allen tijde verantwoordelijk blijven voor hun eigen aangiften, welke adviseur zij daar ook voor inhuren’.

Justitie ziet in deze fraudezaak de prostituees niet meer als verdachten, het lijkt justitie ‘sterk’ dat de vrouwen van de fraude af hebben geweten. Wel hebben ze van de fiscus navorderingen en boetes ontvangen.