Grote commotie en bedreigingen in Rotterdamse rechtszaal

Nadat een 30-jarige Rotterdammer die verdacht is van doodslag op de eigenaresse van een pizzeria in Rotterdam door de rechtbank op vrije voeten werd gesteld brak er grote commotie uit bij de nabestaanden. Leden van de rechtbank zijn met de dood bedreigd.

Geen discussie

De opheffing van de hechtenis werd niet begrepen door de nabestaanden van de vrouw. De weduwnaar riep een vraag te willen stellen aan de rechtbank. De voorzitter zei dat er geen discussie mogelijk zou zijn over de beslissing maar gaf de man wel even tijd om het woord te doen. De man bekritiseerde de rechtbank. De vlam sloeg in de pan toen hij zich richtte tot de verdachte en diens aanwezige familie. Daarna werden door hem en anderen verschillende personen onder wie leden van de rechtbank bedreigd met de de dood.

Geen losse stoelen

Personen uit de groep van nabestaanden probeerden de verdachte en familie van de verdachte te lijf te gaan. Door tussenkomst van parketpolitie, bode en andere aanwezigen werd een grote vechtpartij net voorkomen. De verdachte Danny van K. en diens advocaat Michel van Stratum konden veilig wegkomen. De beide groepen zijn separaat het gerechtsgebouw uitgeleid. Eén van de aanwezigen zegt dat het goed was dat er geen losse stoelen in de zaal waren. Onder de nabestaanden zijn leden van MC Satudarah uit Rotterdam.

Volgens advocaat Van Stratum zullen mensen uit de omgeving van de verdachte aangifte van bedreiging met de dood  gaan doen.

Afhaalpizza

De aanleiding voor de rechtszaak was een incident in juli van dit jaar. De verdachte kreeg een confrontatie met de 56-jarige eigenaresse van een pizzeria in Rotterdam. Hij moest bijbetalen toen hij een afhaalpizza ter plaatse op wilde eten. Hij uitte volgens justitie dreigementen en drukte in een woedeaanval de vrouw tegen de muur die enige tijd daardoor geen adem kon krijgen.

Medisch onderzoek

De vrouw deed aangifte. Enkele dagen later overleed ze aan een herseninfarct.

Het staat niet vast of de vrouw is overleden aan de actie van de verdachte. Over die kwestie vindt nu medisch onderzoek plaats dat nog maanden zal duren. Mogelijk zal ook nog vervolgonderzoek in het buitenland plaats gaan vinden dat nog eens extra lang kan duren.

De rechtbank schorste daarom de hechtenis van de verdachte, onder voorwaarden. Hij heeft een contactverbod voor de nabestaanden en voor de twee pizzeria’s van de overleden vrouw, aan de Kleiweg in Rotterdam en in Capelle aan den IJssel. Verder moet hij zich onder behandeling stellen voor een alcohol-probleem.

Als het als causaal verband tussen de aanval door de verdachte en de dood van de vrouw wegvalt dan kan de verdachte alleen voor bedreiging en mishandeling worden veroordeeld.