Grote controle bij grens

De Koninklijke Marechaussee (Kmar) heeft zaterdag een grote controle langs de Duitse grens van Groningen tot in Limburg. De actie Korridorfahndung was een initiatief van de Landespolizei Osnabrück.  De marechaussee controleerde in totaal 477 voertuigen en 972 personen. Ook werd een bedrag van 2.009,50 aan boetes geïncasseerd bij verschillende personen.

(beeld archief)

Er zijn drie mannen aangehouden. Bij de controle in Venlo werden een 22-jarige Duitser en 38-jarige Kroaat, aangehouden. Marechaussees hadden gezien hoe deze verdachten ongeveer 200 meter voor de controleplaats een erf van een boerderij opreden en een tas uit de auto gooide. Hierin bleek 1 kilo amfetamine te zitten.

Witwassen

Op de A76 hield de brigade Limburg-Zuid van de marechaussee een 45-jarige man aan op verdenking van het witwassen van geld. Hij bleek in het bezit te zijn van 38.000 euro en kon geen aannemelijke verklaring geven hoe hij aan dit bedrag was gekomen. De marechaussee stelt een nader onderzoek in naar de verdachte.

Aan de actie, die liep van 16.00 uur tot middernacht, namen ruim 150 marechaussees op diverse controleplaatsen deel. De controle was gericht op grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensenhandel/mensensmokkel, drugsvervoer, wapenhandel en het opsporen van autodiefstal. Daarnaast werd gecontroleerd op verkeersveiligheid, drankgebruik en andere overtredingen.

Aan de controles deden ook de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland en Limburg, de Eenheid Landelijke Politiediensten en Douane.