Grote malware-groep voor de rechter

Een internationaal opererende groep cybercriminelen heeft medio 2013 geld van Nederlandse bankrekeninghouders naar eigen rekeningen weggesluisd. Dat bleek dinsdag tijdens een pro forma-zitting voor de rechter in Breda.

Zestig rekeninghouders

De groepering, voornamelijk van Oost-Europese afkomst, gebruikte malware (kwaadaardige software) om toegang tot computers te krijgen, waarna via internetbankieren geld werd weggesluisd naar een van de honderden rekeningen die speciaal hiervoor geopend waren. In Nederland werden ongeveer zestig rekeninghouders benadeeld.

Bancaire fraude

De malware werd via beveiligingslekken op de computers van de slachtoffers geïnstalleerd tijdens het surfen op internet. Het bijzondere aan de besmetting was dat de slachtoffers hier niets voor hoefden te doen zoals op banners doorklikken. Enkel het bezoeken van een site was voldoende om besmet te raken en de criminelen de kans te geven bancaire fraude te plegen.

Grondig onderzoek

In oktober 2013 werd een onderzoek gestart nadat er tientallen vergelijkbare aangiften binnen kwamen. Onder leiding van de cybercrime officier van justitie in Zeeland-West-Brabant werd de werkwijze van de criminele bende een jaar lang in kaart gebracht. Tijdens het onderzoek werd voortdurend samengewerkt met de banken waardoor vier aanvallen bij drie banken konden worden tegengehouden. De schade bleef hierdoor beperkt tot 134.000 euro. Ondanks de relatief lage schade in Nederland hebben het OM en de politie ruim een jaar gerechercheerd om de criminele organisatie te achterhalen en te verstoren. Justitie in Zeeland-West-Brabant deed dit samen met de politie-eenheid in Den Haag. De financiële expertise kwam van politie-eenheid Limburg. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) leverde een veilig digitaal platform waardoor rechercheurs de malware konden bekijken.

Geldezels

De verdenking is diefstal van geld, het witwassen van dat geld en deelname aan een criminele organisatie. Twee van de drie verdachten zitten sinds november 2014 vast. De 31-jarige verdachte zorgde volgens justitie voor het openen van bankrekeningen door zogenaamde geldezels en verzamelde de pasjes. Geldezels zijn personen die hun rekening ter beschikking stellen aan criminelen zodat geld weggesluisd kan worden. Een 25-jarige vrouw uit Polen zou deze geldezels onder andere als tolk hebben geholpen rekeningen te openen waarop het doorgesluisde geld binnenkwam. Deze verdachte werd vandaag geschorst door de rechtbank. De 30-jarige verdachte van Oost-Europese afkomst zou één van de geldezels zijn op wiens rekening geld, afkomstig van een van de slachtoffers, was overgemaakt. Hij werd eerder op vrije voeten gesteld wegens zijn geringe rol. In Polen wordt momenteel nog een vierde verdachte vastgehouden die ervan verdacht wordt een van de organisatoren te zijn. Hij wordt binnenkort aan Nederland uitgeleverd.

Op 3 juni is de inhoudelijke behandeling gepland.