Hacibey K. was de organisator van de bende van Venlo

Hacibey K. was de organisator van de bende van Venlo

Hacibey K., ook wel de maffiaburgemeester van Venlo genoemd, werd beschouwd als lid van de bende van Venlo. Hij zou voornamelijk betrokken zijn geweest bij de dood van de Turkse slachtoffers van de bende.

De Turkse Hacibey K. (1961) kreeg in hoger beroep vijftien jaar cel voor medeplegen van de moord op drie van de vier Turkse slachtoffers. K. werd vrijgesproken van het opdracht geven van de liquidatie van Ibrahim (Ibo) Karaca, het eerste slachtoffer van de bende van Venlo. Frenkie Peeters, de leider van de bende van Venlo, werd veroordeeld voor het daadwerkelijk vermoorden van de illegalen.

Opmerkelijk was dat van een aantal slachtoffers geen lichaam of stoffelijke resten zijn gevonden. Zelfs de namen van de geliquideerde illegale Turken waren onbekend.

Toen de President van het hof de straf uitsprak, brak in de zaal waar de pers en het publiek de zitting hadden kunnen volgen, groot tumult uit. Familieleden van K. schreeuwden verwensingen naar Venlose rechercheurs en ze gooiden schoenen en cosmetica in hun richting. De amokmakers werden met geweld uit de zaal verwijderd.

Naast K. werden er vijf andere Turken uit Venlo veroordeeld tijdens het proces tegen de bende van Venlo. Onder hen de broers Suleyman en Abdullah A. De vijf kregen straffen variërend van drie tot twaalf jaar. Het hof achtte bewezen dat de Turken betrokken waren bij afrekeningen in het drugsmilieu van Venlo.