226 mio: ‘Grootste cybercrime ooit’

Donderdag zijn in New Jersey vijf mannen in staat van beschuldiging gesteld voor wat de autoriteiten de grootste cybercrime zaak ooit in de Verenigde Staten. Ze worden ervan verdacht ter waarde van 226 miljoen euro te hebben gefraudeerd met credit cards. In Nederland zijn op 28 juni 2012 twee Russische verdachten opgepakt. In de zaak komt ook een veiligheidslek in de Nasdaq naar voren.

De 29-jarige Dmitriy Smilianets uit Moskou is in september 2012 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De 32-jarige Vladimir Drinkman zit nog in Nederland vast in afwachting van een uitspraak van de rechter. De drie andere verdachten zijn voortvluchtig. De verdachten hebben de Russische of Oekraïnse nationaliteit.

50 dollar

Twee verdachten braken door de beveiliging van bedrijven terwijl een derde gegevens binnenhaalde. Dat gebeurde door anti-virus software uiten werking te stellen. Een vierde verdachte sloeg de data op in zijn servers en de vijfde man zou de credit card-gegevens hebben doorverkocht aan criminelen. Hij vroeg 50 dollar voor een Europese creditcard, 15 dollar voor een Canadese creditcard en 10 dollar voor een kaart uit de VS. De mannen gebruikten een anonieme webhoster om hun activiteiten te verhullen.

Visa

Doelwit van de hackers waren: Nasdaq, 7-Eleven, Carrefour, Dexia, Dow Jones , JetBlue en J.C. Penney Co, een Visa-licentiehouder. Op de computers van Nasdaq was vijandige software geïnstalleerd om data te kunnen stelen. De computers waar beursorders voor klanten werden geadministreerd zou niet zijn gecompromitteerd. Het OM in New Jersey heeft weinig details over het lek bij Nasdaq bekendgemaakt. 

De vijf verdachten zijn onder meer aangeklaagd voor bankfraude. Ze kunnen worden gestraft tot 30 jaar cel of een boete van ruim 750.000 euro.