‘Hagemann kan niet de moordenaar zijn’ (VIDEO)

In een nieuw herzieningsdossier dat in de zaak van Louis Hagemann naar de Hoge Raad wordt gestuurd zeggen verschillende deskundigen dat hij de moorden op zijn minnares Corina Bolhaar en haar kinderen niet kan hebben gepleegd. EenVandaag heeft dinsdagavond een reportage over de zaak.

Belastende verklaringen

In 2012 is een herzieningsverzoek afgewezen. Advocaat John Peters dient nu een nieuw herzieningsverzoek in, dat moet leiden tot terugverwijzing van de zaak naar het gerechtshof. Rechtspsycholoog Jannie van der Sleen heeft grote twijfels bij de verklaringen van Renetta van der Meer, die zeer belastend heeft verklaard. Haar advies is om die de belastende verklaringen opnieuw te onderzoeken. Eerder heeft hoogleraar Peter van Koppen al geconcludeerd dat die verklaring onbetrouwbaar is te achten.

Ontbindingsvloeistoffen

Forensisch specialist Danny Spendlove stelt nu dat het tijdstip van overlijden zoals dat is aangenomen in het dossier niet kan kloppen. Spendlove bestudeerde een jaar lang alle documenten uit het dossier en concludeert dat Corina en haar kinderen niet, zoals altijd is aangenomen, op die zondagochtend om het leven zijn gebracht:

Op basis van de ontbindingsverschijnselen die er op maandagavond al waren: mummificatie, ontbindingsvloeistoffen moet je concluderen dat het ergens zaterdag is geweest. Dat betekent dat Louis Hagemann in mijn ogen onterecht is veroordeeld.

Corina en haar kinderen zijn rond 17.00 op zaterdag 3 maart voor het laatst in leven gezien. Het tijdstip van overlijden kan volgens Spendlove niet veel later zijn. Louis Hagemann is een dag later, zondagochtend vroeg, door een taxi bij Corina afgezet. Er werd volgens hem niet opengedaan. Deze verklaring is niet geloofd.

Linkshandige moordenaar

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de moordenaar linkshandig moet zijn geweest, terwijl Hagemann (extreem) rechtshandig is. Bewijsexpert Angelique Hendriks:

Het traject en de locatie van enkele van deze steekwonden geven aan dat het steekwapen daarbij door de dader in de linkerhand vastgehouden is. Dit wijst op een linkshandige dader.

Louis Hagemann zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op zijn 33-jarige vriendin Corina Bolhaar en haar twee kinderen Donna (9) en Sharon (6) in maart 1984. Het drietal is dood aangetroffen in hun woning aan Argonautenstraat in Amsterdam-Zuid, nadat buren gealarmeerd raakten van aanhoudend gehuil van haar jongste zoontje Brian, die in zijn ledikantje staat te huilen.

Verjaring

Na de moorden zijn twee mannen opgepakt. Een 52-jarige Israëliër, die vader was van de twee vermoorde kinderen. Hij bleek tijdens de moord niet in Nederland en werd heengezonden. Later is de dan 28-jarige (toenmalige) Hells Angel Louis Hagemann gearresteerd. Hij zat korte tijd vast, maar werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In 2002 besloot de recherche naar aanleiding van meerdere uitzendingen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries de zaak te heropenen, kort voor de verjaring.

Een ex-partner van Hagemann, Renetta van der Meer, legde een doorslaggevende verklaring af over een hoogoplopende ruzie tussen het stel. Hagemann zou tijdens het conflict gedreigd hebben haar óók te vermoorden. Ook verklaarden andere getuigen belastend over Hagemann.

Op de plaats delict is geen technisch bewijs zoals dna van hem gevonden.

Zie ook:

HR: Herziening Hagemann afgewezen (UPDATE)

Advies AG: geen herziening Hagemann

Bizarre ontwikkeling in zaak Hagemann

Hagemann wil herziening zaak Bolhaar

Hagemann-zaak toch een misser?