Hamza ook vervolgd voor mislukte moordaanslag

Ook de Marokkaanse justitie is de in Marokko afgestrafte Amsterdammer Hamza B. (29) in een nieuwe zaak aan het vervolgen: de mislukte moordaanslag op zijn zwager Abdelkhaliq Belhaj in 2007. Dat zegt zijn advocaat Gabriël Meijers aan Het Parool.

Slotermeer

Belhaj werd in 2007 met zeventien kogels beschoten voor zijn woning op de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam-Slotermeer. Hij is er van overtuigd dat zijn achterneef en ex-zwager Hamza de persoon was die hem beschoot, in opdracht van zijn vader. Zijn vader zou in Marokko ook worden vervolgd.

B. is in Nederland onherroepelijk vrijgesproken van deze verdenking. De vraag is nog hoe een eventuele vervolging in Marokko zich verhoudt tot het rechtsbeginsel dat inhoudt dat iemand niet tweemaal voor hetzelfde misdrijf kan worden vervolgd, dat ook in de Marokkaanse wetgeving geldt. B. en zijn vader zijn inmiddels door de Marokkaanse onderzoeksrechter verhoord, aldus advocaat Meijers.

Verbaasd

Hamza B. zit twintig jaar cel uit voor de moorden in de Staatsliedenbuurt. Dinsdag werd bekend dat hij wordt berecht voor een overval in 2011. Advocaat Gabriël Meijers zegt tegen Het Parool ‘hooglijk verbaasd’ over de vervolging voor poging tot moord in Marokko. Hij gaat ervan uit dat het slachtoffer Abdelkhaliq Belhaj er kennelijk in is geslaagd de Marokkaanse autoriteiten tot vervolging aan te zetten.