Hamza B. wil snel naar Nederland

De Hoge Raad in Marokko verwierp donderdag het cassatieverzoek van Hamza B. in de zaak van de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. B. wordt nu in Marokko nog vervolgd voor het beschieten van zijn zwager, waarvoor hij in Nederland is vrijgesproken. Zijn Nederlandse advocaat Gabriël Meijers verwacht hierover snel bericht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twee weken

Meijers verzocht dit najaar het ministerie een ambtsbericht naar Marokko te sturen over het feit dat Marokko met een VN-verdrag gebonden is aan het principe van ne bis in idem, het beginsel dat je niet twee keer voor dezelfde feiten kunt worden vervolgd. Het uitgaan van dat bericht laat op zich wachten maar volgens Meijers heeft het ministerie hem laten weten dat dit bericht nu binnen ’twee weken’ naar Marokko zal uitgaan. Meijers: ‘ondertussen worden er in Marokko steeds zittingen in die zaak gepland die dan weer niet doorgaan omdat er geen tolk is. Terwijl ze weten dat hij ervoor helemaal niet vervolgd kán worden.’

Naar Nederland

Het gerechtshof in Tanger had in oktober 2015 Hamza B. veroordeeld tot twintig jaar omdat het bewezen achtte dat B. in 2012 de Audi RS4 bestuurde met de schutters die Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) doodschoten. Die schietpartij was gericht op crimineel Benaouf A., die wist te ontkomen.

Advocaat Meijers verwacht dat Hamza B. nu spoedig in Marokko de aanvraag zal doen om zijn straf in Nederland te kunnen gaan uitzitten. Nederland en Marokko houden zich onderling aan een overeenkomst die dat mogelijk maakt. Volgens Meijers gebeurt het vaker dat in Marokko veroordeelde Nederlanders hun straf hier uitzitten.

In Amsterdam brengt het Openbaar Ministerie nog een zaak tegen Hamza B. voor de rechtbank waarin hij wordt verdacht van het plegen van een overval in 2011 op een Rabobank in Amsterdam-Noord.