Handgeweer leger komt bij criminelen

Het Amerikaanse leger is van plan om binnenkort het handgeweer te vervangen. Wapenfabrikanten grijpen deze grote opdracht aan om innovaties door te voeren, die later ook worden gebruikt in pistolen die Amerikaanse consumenten kunnen kopen. Criminelen kunnen daardoor gemakkelijker aan zwaardere wapens komen.

Het leger van de Verenigde Staten gebruikt op dit moment de Beretta M9, die in 1985 werd ingevoerd. Het wapen dat de Amerikanen tot dan gebruikte, was vergelijkbaar met het wapen dat de Amerikanen gebruikten in de Eerste Wereldoorlog. Tijd voor een nieuw wapen dus, en de Amerikanen hadden een flinke eisenlijst, schrijft het Amerikaanse blad The Atlantic.

Legerwapen ook in de winkel

De wapenfabrikanten die een order maakten, gingen er mee aan de slag maar kwamen er al snel achter dat de eisen niet toepasbaar waren op de gangbare wapens die toen werden geproduceerd. Er werden daarom volledig nieuwe wapens gemaakt, met meer vuurkracht en bestand tegen extreme omstandigheden.

Meer doden door vuurwapens

Beretta kreeg de order en mocht 300.000 semi-automatische wapens produceren, nu bekend als de Beretta M9. Maar er kwam ook een model voor in de Amerikaanse supermarkten, de 92FS. Er waren al andere semi-automatische wapens op de Amerikaanse markt, maar met de Beretta M9 werden de semi-automatische wapens flink populairder. Zeker ook omdat andere wapenfabrikanten die de order niet hadden gekregen, hun wapens ook aan burgers gingen verkopen.

Rond de periode dat de Beretta 92FS op de markt kwam, versoepelde de Amerikaanse politiek de voorwaarden en controles voor private wapenbezitters. En in die periode werd ook een stijging ingezet van het aantal doden door vuurwapengeweld. Dat was tegen de trend in; rond 1980 was er juist een daling in het aantal vuurwapendoden.

 

 

Begin jaren 90 besloot de Amerikaanse regering alsnog de regels te verscherpen, omdat het aantal doden door vuurwapens bleef stijgen. Wapens met meer dan 10 patronen mochten niet verkocht worden. Het verbod liep in 2004 af, waarna er weer een lichte stijging in het aantal doden te zien was, die wat verder doorloopt dan op de grafiek te zien is.

Slimme wapens?

Het lijstje eisen van het Amerikaanse leger voor het wapen dat de M9 moet vervangen, is nog niet bekend. Maar The Atlantic speculeert op een 'slim wapen', die beter beveiligd is. Zo kan het wapen worden beveiligd met bijvoorbeeld een vingerafdrukslot, waardoor alleen de eigenaar het kan gebruiken.

Er is veel kritiek op dergelijke 'slimme' wapens. Ze zouden niet betrouwbaar zijn en te complex om in noodsituaties te gebruiken.