Handlangers ontsnapping El Chapo gepakt

De Mexicaanse autoriteiten hebben zes personen opgepakt die drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman hebben geholpen bij zijn ontsnapping uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis. Guzman ontsnapte in juli via een tunnel uit zijn cel. Onder de personen die zijn opgepakt, zit onder meer de man die het ontsnappingsplan bedacht zou hebben.

Hij zou meerdere keren El Chapo hebben bezocht in de gevangenis, waarbij hij gebruik maakte van het recht van een verdachte om zijn advocaat te spreken. Op basis van die gesprekken kon de tunnel worden gegraven.

Piloot en zwager

Daarnaast is ook de man die regelmatig tunnels bouwt voor het Sinaloakartel opgepakt. Verder is een piloot opgepakt die Guzman mogelijk heeft vervoerd direct na de ontsnapping. Ook El Chapos zwager is opgepakt; hij zou de tunnel hebben geïnspecteerd.

Eerder werden al gevangenismedewerkers opgepakt, die van binnenuit zouden hebben geholpen met de ontsnapping. Onder hen zijn twee voormalig gevangenisdirecteuren.

El Chapo raakte gewond

De Mexicanen zeggen El Chapo op de hielen te zitten. Onlangs maakte de autoriteiten bekend dat Guzman gewond is geraakt na een politieactie bij een boerderij in het noordwesten van Mexico. De bodyguards van Guzman wisten te voorkomen dat hij werd opgepakt. Hij zou er op een quad vandoor zijn gegaan en op de vlucht gewond zijn geraakt.