Harde woorden over Klaas Otto (UPDATE)

Kort de lunchpauze bleek oud-No Surrender-hoofdman Klaas Otto er klaar mee. Hij mompelde woest tegen zijn raadsman Louis de Leon, die hem niet meer kalm kon krijgen. De voorzitter van de Bredase rechtbank maande hem vergeefs tot stilte.

Door @Wim van de Pol

Otto stond woedend op en onderbrak het betoog van officier van justitie. Hij brieste: ‘U bent een leugenaar. Ik hoef geen schorsing. Het zijn leugens. Die twee vrouwen moeten ze ontslaan’, doelend op officieren van justitie Greetje Bos en Ingeborg van Dorst.

Otto daalde onder begeleiding af naar het cellenhuis, al zwaaiend naar zijn aanhang op de publieke tribune. Volgens zijn advocaat was hij overmand door emotie.

Otto was woest toen de officier suggereerde dat hij zelfs zijn eigen vrouw voor zijn karretje spande om middels haar medische behandeling een schorsing uit de hechtenis voor elkaar te krijgen.

Beïnvloeden

Het ging hard tegen hard in de grootste zittingszaal van Bredase rechtbank. De zaak die draait om onder meer vermeende afpersingen, bedreigingen, brandstichting en mishandelingen is nog lang niet aan inhoudelijke behandeling toe. Het Openbaar Ministerie vindt dat de voorlopige hechtenis van Otto niet kan worden geschorst. Er is ‘collusiegevaar’, vinden de officieren van justitie. De recherche maakte onlangs een proces-verbaal op waarin wordt uitgelegd op welke wijze Otto in de ogen van de recherche getuigen zou beïnvloeden.

Schulden

De zaak van autohandelaar Otto is te karakteriseren als een wespennest van mannen met schulden en schuldeisers, waarbij de vermeende slachtoffers ook al een aanzienlijk strafblad hebben. ‘Het zijn doorgewinterde mensen die allen zelf verdenkingen op zich hebben geladen waar je u tegen zegt’, zo formuleert advocaat De Leon.

Justitie constateert dat de sommige vermeende slachtoffers van bedreigingen en afpersingen hun verklaringen mettertijd hebben bijgesteld in voor Otto gunstige zin. Dat moet door de dreiging van Otto komen, denkt de politie.

De Leon stelde dat de vermeende slachtoffers ‘al dan niet met partner’ vergaderingen hebben belegd om over Otto te spreken. ‘Die zetten de klok gelijk. Is dat dan geen collusie’, vroeg hij zich af.

De Leon zelf wordt door politie en justitie ook een kwalijke rol toegedicht. Hij zou de advocaat van een slachtoffer hebben benaderd met het voorstel om ‘de strijdbijl’ te begraven, lees: voor een flinke mep geld zouden de slachtoffers dan door Otto worden omgekocht.

‘Ongehoord’

Louis de Leon bestreed die aantijging onder meer door uit e-mailwisselingen met advocaten te citeren. Hij stelde wel in contact te zijn getreden, maar alleen met de mededeling dat voor een brandstichting uit het dossier inmiddels een andere persoon als verdachte in beeld was gekomen. Bovendien zei hij op te hebben getreden à titre personnel en niet in opdracht van Otto.

Zijn collega Robert van ’t Land, advocaat van de mede-verdachte van Otto nam het op felle toon voor De Leon op. Hij noemde de beschuldiging, die in het openbaar in een rechtszaal werd gedaan door een officier van justitie, op niets gebaseerd en ‘ongehoord’.

Kadootje

Over de relatie met een Defensie-medewerkster die Otto zou hebben gehad hield de voorzitter van de rechtbank het kort, ook al omdat die in de zaak zelf geen rol speelt. Otto toonde zich boos over De Telegraaf, die deze week hierover weer groot uitpakte, en schreef dat de dame een tattoo van hem op een intieme plaats had moeten laten zetten. Otto: ‘Die mevrouw is gestoord. Ze heeft me gestalkt. Ze zei ik heb een kadootje voor je. Kwam ze met informatie over een politieman. Iemand met PTSS die was goedgekeurd. Zij heeft met tientallen mensen in Brabant hetzelfde gedaan als met mij.’

Regime

Otto draaide zich toen om naar Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel en nodigde hem uit bij hem in de PI te komen om hem zijn echte verhaal erover op te laten tekenen. De voorzitter riep hem tot de orde.

Otto en zijn raadsman zijn van mening dat iedere keer voor een zitting De Telegraaf met wilde verhalen over hem komt. Met directe gevolgen voor zijn detentie.

Advocaat De Leon las een brief van het gevangeniswezen voor. Daarin staat onder meer dat Otto mede op basis van informatie die in De Telegraaf over hem naar buiten was gebracht in een speciaal regime voor vluchtgevaarlijke gedetineerden was geplaatst.

Aan het einde van de middag besloot de rechtbank dat de voorlopige hechtenis van Otto nog voortduurt. Maar de rechtbank gaf wel aan dat de Reclassering moet onderzoeken wat de mogelijkheden voor voorwaarden en elektronisch toezicht bij een eventueel latere schorsing kunnen zijn.

De laatste berichten:

Klaas Otto aan het woord over zijn “liefje”

12 jaar geëist voor schieten op Klaas Otto

OM: geen schending ambtsgeheim “liefje” Otto (UPDATE)

No Surrender-lid klapt uit de school

Otto had relatie met Defensie-ambtenaar (UPDATE)