Harry Mens schikt voor een ton

Makelaar en tv-presentator Harry Mens heeft vrijdag een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie in de vastgoedfraudezaak. Dat meldt De Telegraaf. Sinds 2008 was hij verdachte in de Bouwfonds-affaire, ofwel de Klimopzaak. Hij betaalt nu een boete van 100.000 euro aan justitie. Verder heeft hij een minnelijke schikking met het Bouwfonds waarmee hij 650.000 euro terugbetaalt aan het fonds.

Volgens justitie heeft hij dit bedrag ten onrechte in zijn zak gestoken, na een valse factuur. Mens ontkent dit. Hij zegt dat hij de zaak voor de rechter wel had kunnen winnen, maar schikt nu toch. Dat, terwijl de feiten op 12 juni aanstaande zouden verjaren.

Mens in De Telegraaf: ‘Ik wil de regie over mijn eigen leven houden. Ik heb geen zin in nog eens vijf, zes jaar procederen. Voor justitie ben ik een mooie trofee.’

Harry Mens zegt zich nu ‘opgelucht’ te voelen en loopt het rondje over het strand met zijn personal trainer nu een stuk harder. ‘Ik wil eindelijk rust. Ik hoop 98 te worden, maar stel dat er nu wat gebeurt, dan zadel ik mijn kinderen op met dit probleem. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.’

‘Een taakstraf had ik niet geaccepteerd. Dan was ik wél gaan procederen. Ik ben nog nooit veroordeeld in mijn leven en wil dat graag zo houden.’

Het bedrijf van Mens stuurde op 10 juni 2000 een factuur van 1,5 miljoen gulden (nu 650.000 euro) naar het Bouwfonds via een tussenpersoon, Bosman Vastgoed BV. De factuur had betrekking op de verkoop van het kantorenpark Solaris, een rij kantoorpanden aan de voet van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. 

Het Openbaar Ministerie zet vraagtekens bij die factuur. Het Solaris-project is namelijk aan de Duitse bank Bankhaus Wölbern verkocht, zonder bemoeienis van Harry Mens. Waarom zou Mens die factuur hebben verstuurd zonder een tegenprestatie te hebben verricht? Justitie denkt daarom dat er een rekening uit het verleden moest worden vereffend maar hoe en wat is onduidelijk.

De twee hoofdrolspelers in de Klimop-zaak, Jan van Vlijmen en zijn oom en rechterhand Nico Vijsma, waren ook betrokken bij het Solarisproject. Zij hebben verklaard tegenover de politie dat Harry Mens de oud-bestuursvoorzitter van het Bouwfonds, Cees Hakstege, afperste met belastende informatie, en dat Mens daarom de 1,5 miljoen gulden incasseerde.

Harry Mens noemt dat chantageverhaal de ‘grootst mogelijke onzin’.

Onder ede heeft Hakstege zelf voor de rechtbank de chantage eveneens ontkend. Hij ontkent ook dat hij daarom opdracht zou hebben gegeven tot betaling van de 1,5 miljoen gulden aan de Lisser makelaar. Hakstege is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie maar kreeg wel een taakstraf van 240 uur.

De omstreden factuur is uiteindelijk wel betaald uit de tegoeden van het Bouwfonds maar is dus vals, aldus justitie. Mens zegt dat de factuur voor courtage was voor de verkoop van het project aan een vastgoedhandelaar, die echter is overleden, zodat deze mondelinge afspraak niet kan worden getoetst.

Waarom laat u de zaak niet voorkomen als u onschuldig bent, vraagt De Telegraaf.

Mens: 

‘Het jeukt ook enorm om dat te doen. Mijn advocaten zeggen ook: Harry, je moet het doen. Maar zoals gezegd: ik wil de regie houden over mijn leven. Als ik een willekeurige makelaar uit de provincie zou zijn geweest, dan was ik doorgegaan en had ik niet geschikt. Maar ik heb de pech dat ik een bekende Nederlander ben en een hele bekende makelaar. Ik heb geen zin in een etterende wond van nog eens vijf, zes jaar procederen. Ik tel mijn knopen. De officier van justitie is blij met deze oplossing.’