Hawala: slechts 8 miljoen gepakt

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft sinds mei 2010 ruim acht miljoen euro in beslag genomen bij onderzoeken naar ondergronds bankieren, aldus De Telegraaf. Dat is niet veel. De hoeveelheid cashgeld dat omgaat in het Hawalasysteem is waarschijnlijk een veelvoud van gelden die in beslag worden genomen. 

De krant sprak met officier van justitie Nicole Voorhuis die samen met Jos van Leyen over grote witwaszaken gaat. Voorhuis zegt: ‘Het ondergronds bankieren betekent voor ons boter bij de vis. Wat aantoonbaar is, wordt meteen afgepakt en vloeit na afdoening van de strafzaak naar de staat’.

Het Amsterdamse OM zit sinds twee jaar achter het Hawalabankieren aan, een eeuwenoud systeem voor landen en gebieden waar geen betrouwbare banken zijn. In een wasserette, een groente- of belwinkel wordt geld ingelegd dat ergens anders in de wereld weer kan worden opgehaald. Er is geen papieren spoor, en dat is vervelend voor de opsporing. De Telegraaf schrijft dat er drugstransacties mee worden afgerekend. Maar hoeveel geld crimineel is van het totale volume aan Hawala-transacties, dat is niet bekend.

Er zijn jaarlijks ook duizenden onschuldige transacties van migranten die vanuit Nederland geld naar hun familie overmaken, om hen te ondersteunen.

Voorhuis: ‘Criminele geldstromen zijn vaak lastiger bewijsbaar dan drugshandel, daardoor moeten we vaak tot het gaatje gaan. Maar aan de andere kant is het minder complex dan het lijkt. Criminelen houden doorgaans niet zo’n ingewikkelde administratie bij. Daarnaast is het bepaald niet saai om witwassen te onderzoeken omdat bij veel vormen van criminaliteit geld een rol speelt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zedenzaken of een crime passionel.’

Alle berichten over ondergronds bankieren hier.