‘Heineken meegesleept na handgranaat-affaire’

De handgranaat op de deurmat van café In the City bij het Leidseplein in Amsterdam laat volgens Het Parool in een conflict over de exploitatie en huur van het bedrijf de vlam in de pan slaan. Ook bierbrouwer Heineken is hierin meegesleept volgens de krant.

Opstootje

De politie toonde onlangs beelden van een man die op 8 februari een handgranaat neerlegde op de deurmat van café In the City, waar op dat moment bezoekers binnen waren. Ook legde de recherche beelden voor van een opstootje dat eerder voor de deur van het etablissement gebeurde. Volgens Het Parool denkt de politie niet dat de granaat gericht was tegen de exploitant van de zaak. De daders zijn (nog) niet gepakt.

Toevallig zette de handgranaat een bestaand conflict rond In the City op scherp.

“Ontduikingsconstructie”

De eigenaar van het pand is Amsterdamse vastgoedhandelaar Mark Hooning (38). Hij wil nu de huurders, horecaondernemers Rodney Thakur (43) en zijn twee compagnons uit het pand hebben. De reden is de handgranaat, maar tevens ‘signalen dat door Heineken en de exploitant een “ontduikingsconstructie” is opgezet’.

De huurders zeggen dat de handgranaat de stok is om de hond te slaan: ‘niet chic’, vinden zij. Het pand mag overigens voorlopig openblijven van de gemeente, maar een juridische strijd dreigt toch, aldus Het Parool.

Kwestie van tijd

Volgens Het Parool zijn de geruchten zeer sterk dat de Haagse horeca-familie De Jong in werkelijkheid de baas is van In the City. Dat is de familie die ook de Harbour Club oprichtte (maar inmiddels uit die onderneming is vertrokken). Er zou een onderhandse deal met de exploitanten zijn. Dat er een deal is rondom café In the City wordt stellig ontkend door de familie De Jong, Thakur én Heineken.

De advocaat van Hooning spreekt van ‘structureel slecht huurderschap door Heineken en de exploitanten’ en van ‘een klassiek geval van schijnbeheer’. Een juridische procedure lijkt nabij. De raadsman van vastgoedbaas Hooning zegt dat het ‘slechts een kwestie van tijd’ voordat de huurovereenkomst zal eindigen.

Geweld

De Jong senior is eerder doelwit van geweld geweest. In een Scheveningse vestiging van de Harbour Club is in 2010 een handgranaat naar binnen gegooid, zijn familie is thuis op gewelddadige wijze overvallen, en de Amsterdamse Harbour Club in het Olympisch Stadion ging onder verdachte omstandig­heden in vlammen op. Na beschuldigingen van fraude vertrok De Jong bij de Harbour Club.