Helmcamera: Wel of niet doen?

Een meerderheid van de politiekorpsen zal tijdens de komende jaarwisseling agenten uitrusten met helmcameras. Op deze manier hopen ze dat relschoppers vaker van geweld af zullen zien omdat de kans groter is dat hun acties op video komen te staan. De politie in Friesland en Zeeland zullen in ieder geval helmcamera’s in inzetten, net als de korpsen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Onlangs liet de minister van Justitie Ivo Opstelten weten niets te zien in aanschaf van deze apparatuur.

In het kerstweekend legde de politie in Dokkum tijdens een test toevallig vast hoe een 19-jarige jongen op de Markt in elkaar werd geslagen. in weekend werd de camera al getest en toevallig werd een zware mishandeling op de Markt in Dokkum met de camera vastgelegd. De opgenomen camerabeelden kunnen tijdens de rechtszaak als bewijs worden gebruikt.

De politie in Utrecht arresteerde hooligans die betrokken waren bij de rellen op 4 december bij de wedstrijd FC Utrecht – FC Twente, twee uur na het publiceren van de beelden.

Minister Opstelten zegt dat de kosten van de camera’s niet opwegen tegen de baten en is tijdens proeven vast komen te staan dat de preventieve werking niet hoog is. Ook de inzet van de beelden voor vervolging en opsporing zou niet voldoende zijn.

De camera’s kosten 1200 euro per stuk.

In De Telegraaf zegt een Brabantse politiechef dat de bodycam een doeltreffend middel is om agressie tegen te gaan. ‘Onderzoek wijst uit dat agressie tegenover de agent snel vermindert, zodra de relschopper ziet dat hij gefilmd wordt.’

Naast direct bewijsmateriaal kunnen beelden van een helmcamera ook dienen om voor rechters gecompliceerde situaties, bijvoorbeeld bij geweldplegingen, beter inzichtelijk te maken.