Herman du Bois hoeft niet de gevangenis in

Herman du Bois is veroordeeld voor betrokkenheid bij een grote xtc-bende, maar hoeft niet de gevangenis in. De rechtbank van Zutphen veroordeelde hem tot ruim twee maanden cel, precies de periode die hij in voorarrest heeft gezeten. Ook kreeg Du Bois een werkstraf van 360 uur. Hoofdverdachte Yaron A. kreeg acht jaar cel. 

De rechtbank sprak vandaag de vonnissen uit over de verdachten in de zaak Zilver, het onderzoek naar grootschalige productie van xtc op verschillende plekken in Nederland. Daarin stonden ook de twee zonen van Du Bois terecht.

Tien maanden

Michel, de 32-jarige zoon van Du Bois, kreeg een gevangenisstraf van tien maanden onvoorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een proeftijd van twee jaar plus een 5 maanden voorwaardelijk. De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij kort voordat de bende werd opgerold een belangrijkere rol in de organisatie was gaan vervullen. Het Openbaar Ministerie had 4,5 jaar geëist.

De andere zoon van Du Bois kreeg een werkstraf van 240 uur. Hoewel er bij hem op zolder 47 kilo mdma werd aangetroffen, beschouwde de rechtbank dat vooral als een ‘eenmalige domme actie’. Hij had de grondstof van xtc op verzoek van zijn vader op zolder gezet. Tegen hem had het OM twintig maanden geëist.

Ondergeschikte rol

Volgens de rechtbank speelde Du Bois senior een ondergeschikte rol in de organisatie. Zijn verdiensten met het vervoeren van illegale stoffen waren beperkt geweest aldus de rechters, die in hun strafmaat ook lieten meespelen dat Du Bois eerder onterecht is veroordeeld voor de Puttense moordzaak. Volgens de rechtbank is hij na zijn vrijlating niet goed begeleid; ook werd hij niet behandeld voor een posttraumatische stressstoornis. Als het aan het Openbaar Ministerie had gelegen was Herman du Bois voor 3,5 jaar cel achter de tralies verdwenen. De rechtbank besliste dus anders.

Leider

De rechtbank ziet de 42-jarige Yaron A. (foto rechts) als de leider van de xtc-bende. Deze uit Zwaag afkomstige man had ruim 10.000 XTC pillen en ruim 75 kilo mdma in zijn bezit. Daar komt bij dat hij al eens eerder is veroordeeld voor xtc-delicten. Zo werd hij in juni 2007 in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar cel en moest hij bijna elf miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse staat. Hij had, als hoofdman van een 10-koppige bende, in de periode 1999 – 2004, meer dan 7 miljoen xtc-pillen gesmokkeld naar onder andere de VS en Australië. Nu is Yaron A. dus tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank rekende het hem onder meer aan dat hij misbruik had gemaakt van mensen die in financiële nood verkeerden.

Wouter van de P.

De 47-jarige Wouter van de P. uit Putten kreeg een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd waarvan een  voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met bijzondere voorwaarden.Ook Van de P. is al eerder veroordeeld voor drugsdelicten. Van de P. is een oude jeugdvriend van Herman du Bois en had de Puttenaar bij de xtc-bende betrokken. De rechtbank beschouwde hem niet als de leider van de bende, maar wel nam hij een belangrijke plaats in. Zo bracht hij anderen in contact met Yaron A., regelde hij telefoons en was hij betrokken bij een transport van grondstoffen uit België. Hij had ook een grote hoeveelheid drugs voorhanden in Zeewolde. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist tegen Wouter van de P.