Herman du Bois ontkent ook in rechtszaal

Vandaag stonden Herman du Bois en zijn zoon terecht voor de vermeende betrokkenheid bij de xtc-bende in de zaak Zilver. Voor de rechtbank ontkenden Du Bois senior en junior weet te hebben van de activiteiten van de bende. Herman du Bois zat eerder zeven jaar onterecht vast voor de Puttense moordzaak. 

Mede door de inzet van Peter R. de Vries werd Du Bois in 2002 vrijgesproken voor de moord op Cristel Ambrosius in Putten. De Vries was vandaag als belangstellende ook aanwezig in de rechtszaal.

Onkruidbestrijder

Du Bois ontkende niet dat hij verschillende keren vloeistoffen had vervoerd voor Yaron A. en Wouter van de P., door het Openbaar Ministerie inmiddels bestempeld als de hoofdverdachten van de xtc-bende. Alleen wist Du Bois, naar eigen zeggen, niet dat het om criminele zaken ging. Hij was in de veronderstelling dat hij Roundup vervoerde, een onkruidbestrijder. In werkelijkheid bleken het chemicaliën te zijn die in verschillende laboratoria gebruikt werden voor het maken van MDMA, een grondstof voor xtc-pillen.

Bij de zoon van Du Bois werd door de politie een grote hoeveelheid MDMA gevonden, ter waarde van 1,5 miljoen euro.

‘Duizenden sollicitaties’

Du Bois vertelde in de rechtszaal over zijn moeizame tijd nadat hij was vrijgekomen na zijn onterechte veroordeling in de Puttense moordzaak. Hij had last van ptss. De 900.000 euro die hij had ontvangen van de Nederlandse staat was snel op, vanwege allerlei schulden. Hij moest aan het werk, maar dat lukte niet. ‘Ik heb duizenden sollicitaties geschreven, maar niemand wilde me hebben.’ Vandaar dat hij blij was dat hij een vrachtwagentje kon gaan rijden. Zijn vrouw had hem wel gewaarschuwd voor een van de hoofdverdachten, ze vertrouwde hem niet. Nadat Du Bois was opgepakt voor de xtc-zaak, kreeg hij nachtmerries.

Reclassering

De reclassering is erg tevreden over de houding van Du Bois, zo bleek tijdens de zitting. Vanwege de traumatische, onterechte veroordeling vindt de reclassering een gevangenisstraf onwenselijk. Ze adviseerde een voorwaardelijke werkstraf.

Hoofdverdachten

De hoofdverdachten, Yaron A., die al eerder is veroordeeld voor betrokkenheid bij xtc-smokkel en -productie, en autohandelaar Wouter van de P. stonden eerder deze week voor de rechter. De zittingen in zake Zilver duren nog tot 22 september.

Maandag 12 september verschijnen Herman du Bois en zijn zoon weer in de rechtbank.

(Dit artikel is mede gebaseerd op verschillende twitterberichten over de zitting van vandaag.)