‘Het gaat nogal ver om iemand meteen uit zijn schoenen te schieten’

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagochtend 9 jaar cel geëist tegen Mark van S. voor het doodschieten van de 26-jarige Daan Hoefs in april vorig jaar. Van S. heeft de schietpartij bekend, maar beriep zich onder andere op noodweer en psychische overmacht.

De officier van justitie ging daar bij het formuleren van de strafeis aan voorbij. ‘Het gaat nogal ver om iemand meteen uit zijn schoenen te schieten’ zo zei officier Ingrid van Masselink vrijdagochtend in de rechtbank, aldus het Brabants Dagblad.

Pistool tegen zijn hoofd

Aan de schietpartij in Schijndel ging een langdurig conflict vooraf tussen Van S. en Hoefs uit Erp. De ruzie tussen de twee ging over geld en ontstond in de zomer van 2016 nadat Van S. twee keer 15 gram coke had weggebracht voor dealer Hoefs. Volgens Van S. begon Hoefs hem daarna te chanteren en te bedreigen. Van S. kreeg naar eigen zeggen in een appartement in Veghel een mes op zijn keel en een pistool tegen zijn hoofd gedrukt onder de toevoeging dat hij 1250 euro moest betalen.

Pinnen

Ook zou Hoefs bij het huis van Van S. zijn geweest (die nog bij zijn ouders woonde) en in de gang van de woning een pistool hebben laten zien. De moeder van Mark van S. ging daarop 900 euro pinnen. Maar dat bleek niet genoeg. Het verschuldigde bedrag was inmiddels met 350 verhoogd, omdat tijdens de bedreiging waarbij Van S. een pistool op zijn hoofd kreeg een tafel was gesneuveld.

1000 euro

Uiteindelijk kocht Van S. enkele dagen voor de schietpartij een vuurwapen voor 1000 euro, naar eigen zeggen om zichzelf te kunnen verdedigen en Hoefs af te schrikken. Op de fatale 25-ste april staat Mark van S. onder de douche als Hoefs weer voor de deur staat. Van S. ziet Hoefs wegrijden met de auto en springt in een Volvo om achter de Erpenaar aan te gaan. Als van S. de auto van Hoefs geparkeerd ziet staan stapt hij uit en roept ‘Ik heb het niet!’ Nadat Hoefs ook is uitgestapt vuurt Van S. 3 kogels op het slachtoffer af. Van S. verklaart tegen de politie dat hij dacht dat Hoefs een wapen uit zijn tasje wilde halen, maar later zal blijken dat de Erpenaar geen pistool bij zich had.  Hoefs overlijdt ter plekke.

Bekende van de politie

Daan Hoefs was een bekende van de politie. Hij was veroordeeld tot acht maanden cel voor openlijke geweldpleging in de zaak van de in mei 2015 in Uden doodgestoken Joeri Edelijn. Hij was in die zaak niet de hoofdverdachte. Hoefs heeft volgens de rechtbank het slachtoffer op de Markt in Uden meerdere keren geslagen. Eerder werd Hoefs ook al voor drugs- geweldfeiten veroordeeld.