‘Het gevaar voor Nyqvist was voorbij’

De woensdag in Amsterdam in een parkeergarage om het leven gekomen Ron Nyqvist (46) woonde in het flatgebouw erboven. Hij woonde daar samen met zijn nieuwe vriendin. De politie denkt dat het een ongeluk of een zelfmoord is geweest. Technisch onderzoek naar de toedracht is nog bezig.

Telefoontje

Een verslaggever van het Bredase dagblad BN/De Stem die Nyqvist al jaren kende sprak met zijn advocaat Roy van der Wal. De krant schrijft vandaag dat het volgens Van der Wal volgens de nabestaanden wel vaststaat dat zijn cliënt de hand aan zichzelf heeft geslagen. Hij kreeg daarover kort na het incident een telefoontje van de schoonvader.

Enkelband

Nyqvist stond erom bekend dat hij onder invloed van cocaïne zeer opvliegend en impulsief kon handelen, maar volgens de advocaat gebruikte hij geen drugs meer. In september was Nyqvist na een celstraf van 20 jaar, wegens de moord op de Bredase broers Driesen, met een enkelband thuis.

Proefverlof

Volgens BN/De Stem werd Nyqvist kort voor zijn aanvankelijk in 2014 geplande vrijlating ernstig bedreigd. In verband daarmee zou hij in 2013 niet zijn teruggekeerd van een proefverlof en was hij in Oostenrijk ondergedoken, waar hij uiteindelijk in Salzburg werd opgepakt. De advocaat wil nog altijd niet zeggen uit welke hoek deze ‘concrete dreiging’ destijds kwam. Maar het gevaar was volgens hem wel voorbij.

Stromannen

In BN/De Stem staat een uitgebreid portret van Nyqvist. Hij maakte als adjudant van de Limburgse xtc-producent Peter van D. naam in de criminele wereld. Hij trouwde in Breda en werd verdachte in de uiterst gewelddadige groep die door justitie werd aangeduid als de “Juliet-Bende”. Nyqvist vertelde ooit tegen de verslaggever van BN/De Stem dat hij een groot deel van zijn crimineel verdiende geld toevertrouwde aan de Bredase broers Rob en Eric Driesen, die weer stromannen waren van Willem Endstra. Nyqvist kreeg zijn investering naar eigen zeggen nooit terug, waarna hij uiteindelijk in een drugsroes de twee broers vermoordde.

Doodsbang

Nyqvist heeft over zijn zakelijke banden het fijne niet verteld maar kort na zijn aanhouding zei hij wel dat hij doodsbang was voor niet nader genoemde ‘Joegoslaven’, waarmee hij verwees naar mannen uit de entourage van Willem Holleeder en Willem Endstra. Die angst, en de druk vanuit Endstra, zo vertelde hij later in de gevangenis aan de verslaggever van BN/De Stem, dreef hem ertoe de twee broers Driesen te vermoorden. Hij heeft destijds overwogen met zijn advocaat Geert-Jan Knoops hierin een grond voor herziening in zijn zaak aan te vragen, maar zover is het niet gekomen (lees meer in de papieren editie van BN/De Stem).