Het ritje naar Aerdenhout (UPDATE)

Het verhaal van Fred Ros staat niet alleen met dat van kroongetuige Peter la Serpe op gespannen voet. Ook met dat van Alex de Boer, een andere kroongetuige. Het gerechtshof stond donderdag ook hierbij lang stil.

Door @Wim van de Pol

Volgens Fred Ros heeft hij in december 2005 van Ali A. de opdracht gekregen de drugshandelaren Attila Önder en Nedim Imaç te liquideren. Ros zegt dat hij bijna niets heeft ondernomen in die richting. Hij is wel een paar keer naar het huis van Önder gereden in Aerdenhout (zie foto boven uit het Passage-dossier), één keer samen met Alex de Boer. Deze De Boer zegt dat Ros hem in die periode heeft willen bewegen tot het vermoorden van Thomas van der Bijl, waar hij voor terugschrok. Ros zei gisteren: ‘Ik heb die opdracht nooit aan Alex de Boer gegeven.’

Aerdenhout

‘Eind januari begin februari’ reed Ros met De Boer naar Aerdenhout – volgens Ros – om een Citroën C5 op te halen die eerder was gebruikt bij de moord op Kees Houtman en had moeten worden ingezet bij de liquidatie van Önder. Omdat Önder niet meer in die woning kwam kon de C5 daar worden weggehaald, zegt Ros. De Boer heeft volgehouden dat Ros en hij echt bezig waren met serieuze verkenning voor de moord op Önder en dat Ros wilde dat hij daaraan zou meewerken. Hij zei dat ze daar waren op dezelfde dag dat ze langs het café De Hallen van Van der Bijl waren gereden. Ros zou hebben gezegd: ‘Van der Bijl is belangrijker’.

Doodvallen

Nee, niks van waar, hield Ros donderdag vol, ze hadden alleen even gekeken in het voorbijgaan. De raadsheren waren zeer kritisch over Ros’ verhaal.

Voorzitter Ruud Veldhuisen: Tegen Alex de Boer heeft u gezegd over Önder die heeft ook een probleem, die kan doodvallen. Dat heeft u dit jaar pas verklaard. Hoe kan dat na zo veel jaren, dat u zich zulke details herinnert? Ik vraag dat omdat een mens zo veel zegt in zijn leven?

De voorzitter van het gerechtshof vond het ook opmerkelijk dat hoewel Ros De Boer buiten de liquidatieplannen voor Önder wilde houden deze toch Önder’s huis liet zien. En ook dat Ros iets zei over ‘doodvallen’ ten aanzien van Önder.

Voorzitter: U vond De Boer een lulletje?

Ros: Nou ja. Ik wilde hem niet bij de daadwerkelijke liquidatie betrekken ja. (…)

Voorzitter: Was u zich dat bewust daar in Aerdenhout?

Ros: Ja maar Atilla was niet aan de orde.

Waarom liegen?

Een belangrijk punt dat Ros steeds aanhaalde was dat hij al veroordeeld is tot 30 jaar door de rechtbank, ook voor poging tot uitlokking van de moord op Atilla Önder. Hij bedoelt maar: waarom zou hij erover liegen dan. Aan de andere kant riskeert hij misschien een zwaarder oordeel als zou blijken dat zijn rol bij de moorden groter was dan tot nu toe bekend. Daar tegenover staat de vraag waarom kroongetuige De Boer zou liegen, hij kon gemakkelijk schoon schip maken en zijn kleine rol, leveren van wat hand- en spandiensten, ook klein houden.

Woest

Dino Soerel kon zich aan het einde van de dag even niet inhouden toen hem over Ros even het woord gegeven werd. Hij noemde Ros een vieze smerige vuile leugenaar. ‘Zit-ie daar met z’n gladgestreken kop. Ik ben echt woest’, zei Soerel.

‘Cirque du Passage’

Zoals altijd bleef de door de rechtbank levenslang gestrafte Jesse Remmers de gehele dag welgemoed, zo nu dan en flegmatiek glimlachend. Hij had een ‘gebrek aan plausibiliteit’ in de verhalen van Ros waargenomen. ‘Doet-ie wel knap’, vond Remmers. Vanaf de publieke tribune was waarneembaar dat hij een map met een kleurige tekening voor zich had met de tekst ‘Cirque du Passage’ in blokletters. Zie Anna Korterink.

Gordiaanse knoop

Net als in het geval van La Serpe en Ros staan hier twee kroongetuigen (ros en Alex de Boer) tegenover elkaar. Bij het ontwarren van de Gordiaanse knopen die deze kroongetuigen om de waarheid heen leggen zal het belang van de verdediging zijn zoveel mogelijk getuigen op te roepen om La Serpe en Ros zo ongeloofwaardig mogelijk te maken. Want dat is voor Ali A. en Dino Soerel hard nodig om een mogelijk levenslange straf te ontlopen: voor hen is Ros’ verhaal zeer belastend. En voor Ali A. bevat ook de getuigenis van La Serpe belastende elementen.

Grill

In december heeft het gerechtshof nieuwe zittingsdagen gepland om de advocaten en het Openbaar Ministerie hun onderzoekswensen kenbaar te laten maken. Dat alleen al zal dagen in beslag nemen. De eigenlijke getuigenverhoren, waarbij met name Ros langdurig op de grill zal komen te liggen, zullen tot ver in 2015 in beslag nemen.