Het telefoontje dat de zoon van El Chapo redde (VIDEO) (UPDATE3)

In Mexico is een buitengewone video naar buiten gebracht van het bloedstollende moment dat Ovidio Guzman Lopez (28) vorige week werd gearresteerd. De zoon van de in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeelde Joaquin Guzmán werd samen met familieleden en vrienden overmeesterd in een appartement in Culiacán, in de deelstaat Sinaloa, en daarna weer vrijgelaten, om verder geweld te voorkomen.

Uitgekiend

De video is woensdag door het Mexicaanse ministerie van Defensie getoond als onderdeel van de presentatie over de reden waarom de door de Verenigde Staten gezochte Ovidio weer werd vrijgelaten. Al tijdens de arrestatie braken er zware gevechten uit tussen eenheden van politie en militairen en criminelen van het Sinaloa-kartel. Volgens het Mexicaanse ministerie van Defensie was het optreden van de zwaarbewapende milities uitgekiend en zo professioneel dat terugtrekken en overleveren van Ovidio de enige optie was. In de tweede video (onder) zijn de beelden te zien die de minister van Defensie van de gevechten liet zien.

Blunders

De arrestatie van Ovidio was kennelijk wel gepland maar de Mexicaanse president was er niet van op de hoogte. Ook was er waarschijnlijk een blunder begaan doordat er geen toestemming van de rechter was om het pand binnen te gaan. Mexicaanse media spreken van nog andere blunders. Zo was er geen rekening mee gehouden dat het kartel na de arrestatie direct veel manschappen met bijzondere vuurkracht op de been zou kunnen krijgen. De criminelen schoten met zware .50 munitie waar niet alle eenheden op berekend waren, bijvoorbeeld omdat de bepantsering van sommige voertuigen niet goed genoeg was.

Een andere blunder was dat de exit van eenheid die Ovidio arresteerde niet goed was geregeld en levensgevaarlijk zou zijn. Bovendien was het appartement waar ze zich bevonden midden in een zeer drukke wijk met veel winkels en restaurants waardoor er gemakkelijk veel slachtoffers onder gewone burgers hadden kunnen vallen.

Telefoontje

Op het moment van de arrestatie verkeert de eenheid duidelijk in verwarring. Ovidio wordt niet direct in de boeien geslagen maar krijgt de gelegenheid te bellen. Waarover dat telefoontje ging is niet duidelijk maar korte tijd later lieten de militairen hem gaan. Mogelijk werd daardoor verder bloedvergieten voorkomen. Waarschijnlijk vroegen de soldaten aan hun arrestant om Sinaloa-criminelen hun geweld in de stad te laten staken. ‘Laat ze stoppen’, zegt een militair tegen Guzmán, terwijl geweervuur van buiten hoorbaar is. Kennelijk geeft Guzmán dat ook door in het telefoongesprek: ‘Ik wil niet dat het verder uit de hand loopt, laat ze alsjeblieft stoppen’, roept hij in de telefoon. De militairen lieten hem kort daarna vrij.