Gelijkenissen Van der Heiden en Hillis?

Nee, het is niet zo dat Jaap van der Heiden in 1993 opgeblazen werd als gevolg van het conflict tussen politiekorpsen in de IRT-afffaire, zoals De Telegraaf gisteren schreef. De krant signaleert hommeles tussen de recherche in Amsterdam, die de moord op Hillis onderzoekt, en de Nationale Recherche. Het is wel zo dat Stanley Hillis vlakbij was toen de Van der Heiden een plastic zak aan zijn voordeur zag hangen en de bom afging. De Telegraaf: ‘Ooit leidde een vergelijkbaar politieconflict over een moordzaak tot de zogenoemde IRT-affaire’, die twee bewindslieden de kop kostte.’ Ja, maar dat had niets te maken met die bom aan de voordeur.

Hoe zat dat dan? In de weken voor de liquidatie van Van der Heiden kwam er tot twee keer toe heel concrete informatie over een geplande aanslag op Van der Heiden. Die info kwam van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van Kennemerland, die waarschijnlijk een goede bron had in de groep rond Jan Femer, Stanley Hilis en Mink K.   

De eerste keer ging die informatie langs de reguliere weg naar de CID Alkmaar, Van der Heiden werd gewaarschuwd.

De tweede keer ging de informatie van het hoofd CID Kennemerland naar het hoofd CID Alkmaar en tegelijk van de CID-officier van justitie in Haarlem naar de CID-officier van justitie in Alkmaar.

Maar Van der Heiden werd niet gewaarschuwd.

Gezien de urgentie vond men het in Haarlem noodzakelijk toen druk te zetten. De Haarlemse hoofdofficier De Beaufort belde de Alkmaarse hoofdofficier Josephus Jitta. Er ontstond ruzie tussen de heren en de procureur-generaal Rutger van Randwijk moest tussenbeide komen. Op donderdagavond besloot Van Randwijk niet nogmaals een waarschuwing uit te doen gaan.

Zaterdag is Van der Heiden opgeblazen.

Wat ook de motivering was om Van der Heiden die tweede keer niet te waarschuwen, het had niet te maken met het conflict in de IRT-affaire tussen de Amsterdamse recherche en het IRT, waaronder de CID Kennemerland.

De Telegraaf schreef in de jaren negentig dat De CID Kennemerland had verzuimd de informatie door te geven. Dat was dus niet waar.

Toen de Rijksrecherche over dit gebeuren rapporteerde, zoals bovenstaand beschreven, moest de krant dit rechtzetten.

Hoe de moordenaars van Hillis wisten waar hij was – terwijl ze hem niet hebben gevolgd – is nog een raadsel.

De Telegraaf houdt vol dat het is gelekt vanuit de Nationale Recherche.

En waarom zou het niet vanuit de Amsterdamse recherche kunnen zijn gelekt, eigenlijk?

Hier een verhaal over Mink en het Van der Heiden-proces uit de Revu in 2007.

Lees ook:

‘Politie-heli begreep aanwijzingen niet’

Van den Heuvel: ‘Genante ruzies NR en 02

Telegraaf: ‘Blunders Nationale Recherche’