Hilversummer moet Britten half mio betalen voor cokevlucht

De 54-jarige Hilversummer John B. moet van een rechtbank in Londen ruim 422.000 Britse pond (470.000 euro) betalen, zo meldt RTV Noord-Holland. De rechtbank gaat ervan dat dit crimineel verkregen vermogen is. B. liep tegen de lamp toen hij 22 kilo cocaïne naar Engeland probeerde te smokkelen in een vliegtuigje.

Pool

B. werd in 2016 opgepakt. Hij was met een sportvliegtuigje naar Rochester Airport ten oosten van Londen gevlogen. Vervolgens droeg hij tassen met drugs in een hotel over aan een Pool. Beiden werden snel daarna aangehouden. B. kreeg een gevangenisstraf van 23 jaar.

Rekening

De politie stelde tijdens het onderzoek vast dat de Hilversummer eigenaar was van zestien panden en twee vliegtuigen. Het vliegtuig waarmee hij naar Engeland was gevlogen nam de Britse overheid in beslag. Van de verkoop van het tweede vliegtuig betaalde B. zijn advocaat.

De rechter gaat er vanuit dat er nog voor een half miljoen aan crimineel vermogen over is gebleven. Als hij niet binnen drie maanden betaalt krijgt hij nog eens vier jaar cel erbij. De rekening blijft dan openstaan.

Zie ook:

Zij zitten vast in Engeland voor drugshandel

Kleine vliegvelden lek als een mandje