Hoe criminelen belasting ontduiken

Mensen die middels criminaliteit een vermogen hebben opgebouwd zijn voor de fiscus administratief onvindbaar. Dat blijkt uit een intern recherchedocument, dat in handen is van RTL Nieuws. Dat zou met name opgaan voor mensen uit de wietteelt. Terwijl jaarlijks meer dan 5000 wietplantages worden opgerold, blijven de investeerders erachter vaak buiten schot.

Luxe

'We hebben het over de topcriminelen', zegt Wim Gerritsen van het Regionale Inlichtingen en Expertisecentrum Criminaliteit (RIEC) Brabant in het RTL Nieuws. 'Jongens die ontzettend veel geld verdienen. Tientallen, zo niet honderden miljoenen per jaar met drugs en criminaliteit. Daarmee leiden ze hier een ontzettend luxe leven. Dikke huizen, grote auto's, vette Porsches. Maar ze hebben ook hotels in het buitenland, dikke boten in de Middellandse Zee.'

Capaciteit

Politie en Openbaar Ministerie  hebben niet genoeg tijd en capaciteit om achter deze drugsbaronnen aan te gaan. De Belastingdienst probeert vat te krijgen op hun vermogen. Maar drugscriminelen gebruiken vaak een truc. Ze schrijven zich uit bij de gemeente en zeggen dat ze naar het buitenland vertrekken. Hierdoor verschaffen deze criminelen zich een fiscale en justitiële anonimiteit. 'Door deze fiscale anonimiteit is het zicht op het legaal inkomen en vermogen onzichtbaar voor de Nederlandse fiscus' staat in het rapport ‘Nederlandse Belastingnomaden’ van de Nationale Recherche.

Maatregelen

In werkelijkheid vertrekken die zogenaamde 'belastingnomaden' vaak helemaal niet naar het buitenland. In het rapport, opgesteld in mei 2012, wordt de RIEC’s en de Belastingdienst opgeroepen om te zoeken naar een middel om deze methode te dwarsbomen maar die is nog niet gevonden.