Hoe Juan Guerrero werd getraceerd en geliquideerd

Juan Guerrero Chapa (foto) werkte zowel voor de FBI als voor het Mexicaanse drugskartel Los Zetas. Vanaf 2010 leefde hij terug getrokken in Texas. Daar werd hij door Mexicaanse criminelen getraceerd. Op 22 mei 2013 werd hij geliquideerd op een parkeerplaats. Dit artikel is een vervolg op Tevergeefs op de vlucht voor een drugskartel

Door Timo van der Eng

Nadat Guerrero begin 2013 een telefoontje heeft gekregen van de FBI dat een Mexicaans drugskartel jacht op hem maakt, duikt hij onder in verschillende hotels in de VS. Na enkele maanden keert hij terug naar zijn huis in Southlake, een kapitaal pand van ongeveer 1 miljoen dollar, cash betaald. De 43-jarige Guerrero woont er samen met zijn vriendin Julia en hun drie kinderen. Na het telefoontje met de dreigende mededeling verbiedt hij hen om nog met hun telefoon naar Mexico te bellen. De villa staat op naam van zijn vriendin. Southlake is een slaperige stadje met zo’n 30.000 inwoners, op een half uurtje rijden van Dallas; het wordt bevolkt door de rijken van Texas.

Frozen yoghurt

Guerrero blijft meestentijds thuis, een enkele keer verlaat hij zijn woning om samen met Julia een frozen yoghurt te eten. Zo ook op de avond van 22 mei 2013. De zon schijnt nog als de twee rond 18.00  in hun rode Range Rover naar het sjieke shopping centrum Town Square rijden. Ze eten hun frozen yoghurt op een bankje. Julia neemt nog een kijken in een schoenenzaak. Driekwartier later lopen ze terug naar hun auto. Terwijl Julia wat spullen in de achterbak doet en Guerrero op de bijrijdersstoel is gaan zitten draait een witte Toyota SUV het parkeerterrein op. Een gemaskerde man met een 9mm pistool stapt uit de auto en vuurt 9 kogels af op Guerrero, die tevergeefs op de achterbank beschutting probeert te zoeken. Dan keert de schutter terug naar de Toyota en rijden ze weg. De schietpartij heeft tien seconden geduurd. (Tekst loopt door onder de foto.)

 

Julia is ongedeerd. Ze rent naar de voorkant van de auto. Even is het stil, dan begint ze te gillen in het Spaans en Engels. Guerrero ligt tussen de stoelen. Hij is geraakt in zijn rug en zij. Bloed drupt op de lederen bekleding van de Range Rover. Juan Guerrero Chapa overlijdt ter plekke.

Veteranen

Het onderzoek naar de liquidatie van Guerrero wordt geleid door twee veteranen in de opsporing: Michael Elsey van de FBI en openbaar aanklager Josh Burgess. Beiden zijn gepokt en gemazeld in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Bij een nadere inspectie van de Range Rover van Guerrero vinden rechercheurs een gps-tracker. Navraag bij de fabrikant Blackline leerde dat er nog vijf andere trackers waren gerelateerd aan eenzelfde gmail-account. Een van de gps-trackers werd terug gevonden onder een andere auto van Guerrero, een witte Mercedes.

Uiteindelijk weet het onderzoeksteam de identiteit te achterhalen van de persoon met het gmail-account dat is gekoppeld aan de gps-trackers: José Cepeda Cortés, door vrienden Joe genoemd. De kale Cortés is Mexicaan van geboorte, achterin de vijftig en woont vlak over de grens in het Amerikaanse Rio Grande Valley. Als de FBI de mailbox van Cortés doorspit komen ze er achter dat Joe auto’s en huizen heeft gehuurd in Noord-Texas en het zuiden van Florida – waar de broer van Juan Guerrero woont. Ook komt via mails Jesús “Chuy” Ledezma Cepeda op de radar.

Zoon

Deze Chuy is de neef van Cortés. Hij is privé detective in het Mexicaanse Monterrey en onderhoudt goede banden met de leiders van het Beltrán Leyva-kartel. Het kartel is vooral actief in de grensstaat Nuevo León. Chuy wordt bij zijn werk als detective regelmatig bijgestaan door zijn zoon Gerardo. Verder onderzoek leert dat de drie zich regelmatig hebben opgehouden in de buurt van Juan Guerrero. Via onder andere emails en telecomgegevens weten de onderzoeksleiders langzaamaan de aanloop naar de liquidatie van Guerrero te ontrafelen.

Joe Cortés en Chuy

Jacht

De jacht op Guerrero begon in juni 2011 toen Chuy een email ontving van een onbekend gebleven afzender met daarin de opdracht om de verblijfplaats van de raadsman te achterhalen. Chuy ging samen met zijn zoon Gerardo en Joe Cortés aan de slag. Dat Cortés lange tijd gewerkt heeft in de telecom hielp hen familieleden van Guerrero te achterhalen. Het drietal spendeerde veel tijd in de buurt van Armando Guerrero, de broer van Juan, die in Wellington, Florida woont, maar het lukte hen niet om hun doelwit daar te traceren.

Schoonzus

Wel hadden ze via onroerend goed-gegevens het woonhuis van Laura Martinez, de schoonzus van Juan Guerrero weten te achterhalen. De vrouw woonde in Grapevine, in de buurt van Dallas. De drie huurden een appartement in de buurt van de woning van Martinez en plakten een gps-tracker onder de auto van de vrouw. De eerste weken had de observatie van Martinez weinig resultaat, maar na lange tijd zagen ze hoe de vrouw in een week tijd twee keer bij een huis parkeerde in Southlake en de woning binnen ging. Het bleek het huis van Juan Guerrero. Het drietal plaatste gps-trackers onder de auto’s van Guerrero en hing verborgen camera’s op in de buurt van de woning, zodat ze gemakkelijk de gangen kunnen nagaan van hun doelwit.

Waarom moest Guerrero dood?

Het onderzoek van de FBI leert ook dat de telefoon van Chuy tijdens de liquidatie van Guerrero aanstraalde bij de plaats delict. Ruim een jaar na de aanslag op de Mexicaanse raadsman worden Joe, Gerardo en Chuy gearresteerd. De onderzoeksleiders Burgess en Elsey tasten aanvankelijk nog in het duister over de achtergronden van de moord. Waarom moest Guerrero dood en wie gaf het drietal de opdracht? De verdachten worden lang verhoord en houden aanvankelijk hun kaken op elkaar, tot Gerardo toch een deal sluit met de Amerikanen. In ruil voor strafvermindering legt hij uit dat de opdracht voor de jacht was gegeven door Rodolfo Villarreal Hernández, alias “El Gato” (de kat), een regionale kartelbaas van de Beltrán Leyva-organisatie.

Gerardo Ledezma

 

Kettingzaag

Gerardo vertelde hoe hij El Gato voor het eerst had ontmoet in Monterrey. De drugsbaas hield achter een bandenwinkel kantoor. Hij werd zwaarbewaakt door verschillende mannen met automatische wapens en er slingerde een kettingzaag met bloed in het pand. Gerardo gaf ook aan waarom het El Gato er zo aan gelegen was om Guerrero te laten liquideren. Hij hield de consigliere van het Golfkartel verantwoordelijk voor de dood van zijn vader, een politieman die tien jaar eerder werd vermoord.

Gerardo vertelt ook dat de daadwerkelijke schutters twee Mexicanen waren met illustere namen Captain en Clorox. Via de informatie van Chuy, Joe and Gerardo wisten ze waar Guererro zich bevond.

1 miljoen dollar

De FBI schat dat de twee jaar durende jacht op Juan Guerrero El Gato ongeveer een miljoen dollar heeft gekost. Gerardo, die tegen zijn vader getuigde, kreeg 20 jaar cel. Joe Cortés en Chuy kregen beiden levenslang. De Amerikanen zijn nog op zoek naar El Gato en de beide schutters Captain en Clorox. De broer van El Gato, Ramon, is wel opgepakt.

 

(Beide artikelen in deze serie zijn deels gebaseerd op publicaties in The Texas Monthly en The Dallas Morning News.)