Hoeveel drugslinks wilt u hebben?

Online drugshandel tiert niet alleen welig op dedicated sites die al dan niet via anoniem internetverkeer te bereiken zijn. Als de politie de drugshandel op Nederlandse advertentiesites zou aanpakken dan zou het de recherche over de schoenen lopen.

Medicijnen

Het wordt door dealers kennelijk niet als een bedrijfsrisico gezien om op platformsites openlijk drugs aan te bieden. Het gaat van xtc-pillen, MDMA-kristallen, een variëteit aan hasj, speedpasta naar 2CB en cocaïne. Via sites als Startkabel (hier, en hier, hier ook bijvoorbeeld en hier), DeltamarktTweedehandsYeldo en zelfs Paardenveiling (ook in België) loopt kennelijk genoeg handel om het risico te nemen. De subrubrieken waar de links te vinden zijn heten niet drugs, maar bijvoorbeeld “koffie”, “psychiatrie” of “medicijnen”.

Verschuiving

Hoe groot het volume is van dergelijke handel is niet in te schatten. Maar een Google-search naar de momenteel populaire blauwe “Tesla”-pillen geeft een beeld van het drukke verkeer dat erop af komt: de links waar Tesla’s kunnen worden gekocht staan hoog. Een vergelijking met de verschuiving in de detailhandel van winkels naar online-verkoop doet ook vermoeden dat de omzet substantieel zal zijn. Naast onlinehandel op bovenstaande openbaar toegankelijke sites is er al veel langer bestaande handel tussen vrienden en bekenden op sociale sites en forums.