Hof geeft Djaga Djaga hogere straf dan rechtbank

De 26-jarige rapper Jason L. (alias JayJay of Djaga Djaga) is door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op Abderrahim (“Appie”) Belhadj op 9 mei 2016, op een galerij van de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost.

Crimineel verleden

De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (15 jaar en 3 maanden) en hoger dan de straf die de rechtbank eerder oplegde (14 jaar). Het gerechtshof vindt dat L., hoewel hij niet zelf de schutter is geweest, een cruciale en coördinerende rol heeft gespeeld bij de liquidatie.

Rapper L. is al eerder veroordeeld wegens een poging tot moord en voor een diefstal met geweld. Dit criminele verleden van de verdachte, de ernst van het feit en het belang van zogenoemde algemene preventie hebben het hof gebracht tot de oplegging van de hogere gevangenisstraf.

Gelokt

Op 9 mei 2016 rond 02.15 uur kwamen L. en Belhadj elkaar tegen op het VIP-dek in Club Air in Amsterdam. Nadat het slachtoffer Club Air had verlaten begon de L. om 03.06 een WhatsApp-gesprek met hem. Dat gesprek zou duren tot 05.27 uur, dat is het moment waarop B. is doodgeschoten.

In het gesprek deed de verdachte alsof hij in het gezelschap was van drie vrouwen en dat in een woning in de Bijlmer in de flat Kikkenstein met deze vrouwen ‘gefeest’ zou worden. L. vroeg het slachtoffer Viagra mee te nemen. Het slachtoffer ging op de uitnodiging van de verdachte in. In de loop van het gesprek dirigeerde de verdachte het slachtoffer naar het laatste portiek van de flat Kikkenstein, ingang 3033.

Rotterdam

L. was toen al lang en breed op weg naar Rotterdam. Toen B. bij het laatste portiek van de flat aankwam, werd hij onmiddellijk onder vuur genomen door een nog altijd onbekende schutter. Hij werd in zijn hoofd en romp getroffen en overleed ter plaatse.

Zie ook:

Vanuit bajes plugt veroordeelde rapper muziek op Funx

Rechtbank schorst hechtenis verdachte liquidatie Jalink (UPDATE2)

Urker visser in zaak Jalink weer vrij (UPDATE)

Het gezelschap van rappers en zware criminelen

JayJay leefde als God in Frankrijk