Hof: geen straf voor wietvoorraad achterdeur

Ook het gerechtshof heeft de 52-jarige Tilburger die via de achterdeur wiet leverde aan de Brabantse coffeeshops The Grass Company geen straf gegeven. Volgens het gerechtshof van Den Bosch houdt de coffeeshop zich aan alle principes van het gedoogbeleid, en daarom kreeg de verdachte een rechterlijk pardon.

Justitie eiste nog een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke celstraf tegen de eigenaar van de coffeeshop. In de wet staat namelijk dat een coffeeshop een handelsvoorraad van 500 gram mag hebben. Maar in de praktijk gaan er dagelijks kilo’s over de toonbank. De rechtbank gaf de man eerder ook al geen straf.

Wel schuldig, geen straf

Het hof bepaalde dat de Tilburger schuldig was aan het bezit en afleveren van softdrugs. Maar het hof bepaalt ook dat de bedrijfsvoering van de coffeeshops ’transparant en in orde’ is. Er was volgens het hof geen sprake van groothandel: de voorraad van de verdachte was ongeveer de omzet van tweeënhalve dag.

De politie deed in september 2011 een inval in een pand in Den Bosch. Daar lag een pak drugs waarmee de coffeeshops werden bevoorraad. Volgens de politie werd er voor 130.000 euro aan drugs in beslag genomen.

Oprichter 20 jaar de cel in

De uitspraak van het hof is een forse tegenvaller voor justitie, dat The Grass Company al jarenlang hard probeert aan te pakken. Afgelopen week werd de oprichter, Johan van Laarhoven, nog veroordeeld in Thailand tot twintig jaar gevangenisstraf.

Lees hier de hele uitspraak over de bevoorrading.