Hof: lagere straf voor schietpartij na bekentenis

De 27-jarige Suanley C. uit Terneuzen heeft in hoger beroep twee jaar minder celstraf gekregen voor het doodschieten van Gideon Verhelst op 30 november 2014. De rechtbank legde hem eerder 13 jaar cel op. De beschieting kwam voort uit een vete tussen twee families.

Vete

C. schoot die dag op Verhelst en een andere man. Er waren toen al vele gewelddadige confrontaties geweest in een langdurige vete tussen twee families. In de maanden voor de schietpartij is de C. twee keer mishandeld door slachtoffer Verhelst. Bij de laatste confrontatie zou de verdachte door hem ook met de dood zijn bedreigd.

Ruzie

In de nacht van 30 november 2014 kregen C. en zijn neef ruzie met twee mannen van de andere familie. De mannen sloegen de neef en liepen daarna weg. De neef bleek ook in zijn nek te zijn gestoken. De verdachte is toen achter het tweetal aan gegaan en heeft op hen geschoten. Daarbij raakte hij Verhelst dodelijk gewond, de ander had lichtere verwondingen. Hij raakte een paar weken later ernstig gewond na een beschieting op straat.

Het hof vindt net als de rechtbank bewezen dat de verdachte de ene man opzettelijk van het leven heeft beroofd en dat hij dit bij de andere heeft geprobeerd. Maar volgens het hof heeft C. gehandeld in een opwelling, en was er geen sprake van moord. Daarmee waren de rechtbank en het Openbaar Ministerie het eens.

Spijt

Volgens de verdediging was er sprake van noodweerexces. Het hof vindt dat de noodzaak voor zelfverdediging niet bestond.

Het hof houdt bij de oplegging van een lagere straf dan de rechtbank rekening met onder meer het feit dat C. tijdens het hoger beroep openheid van zaken heeft gegeven. Het hof vindt dat hij daarmee uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Ook vindt het hof dat hij meerdere keren oprecht spijt heeft betuigd aan de familie van de omgekomen man.