Hof opent driedaagse A73-moordzaak

Het gerechtshof in Arnhem is donderdag begonnen aan een van de drie zittingen die verband hebben met de moord op de 33-jarige wiethandelaar Hans van Geenen in 2008. Hij werd in de nacht van dinsdag op woensdag 10 september met een automatisch wapen beschoten terwijl hij samen met een kennis over de A73 tussen Venlo en Nijmegen reed. Vandaag (donderdag) stonden 5 verdachten terecht die betrokken zouden zijn bij onder meer hennepteelt, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

 

In totaal werden er na de liquidatie op Hans van Geenen twaalf verdachten aangehouden. Zeven verdachten zijn eerder al door de rechtbank veroordeeld tot straffen variërend tussen 23 jaar celstraf en 2 weken voorwaardelijk met een werkstraf van 50 uur. Vijf werden veroordeeld voor onder meer hennepteelt, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De twee hoofdverdachten, Toon en Martien R., zijn door de rechtbank ook veroordeeld voor de moord op Hans van Geenen. Zij kregen respectievelijk 20 en 23 jaar cel. Alle verdachten gingen in hoger beroep.

Het hof startte donderdag met te zeggen dat het om een groot en omvangrijk dossier gaat, waarbij veel getuigen zijn gehoord. Niet alle getuigen konden overigens gehoord worden. Ze werden niet allemaal gevonden of gezondheidsredenen speelden een rol.

Twee verdachten waren donderdag aanwezig in Arnhem. De beide mannen zijn alweer een geruime tijd op vrije voeten in afwachting van de uitspraak van het hof. De overige verdachten, drie vrouwen (een van 74 jaar), waren niet op de zitting. Een van de Hoofdverdachten van de moord op Van Geenen, Martien R., wordt tegen het eind van de zitting nog gehoord als getuige.  

Het hof sprak de verdediging alsvolgt aan: ‘Wij gaan ervan uit dat de verdachten iets te melden hebben, anders zouden ze niet in hoger beroep gaan.’ Volgens het hof moet de verdediging maar met punten naar voren komen die behandeld moeten worden. Het heeft volgens het hof dan ook geen zin om het hele dossier weer te bespreken, want dat heeft de rechtbank al gedaan.

De twee aanwezige verdachten hebben zelf niets te melden. Ze willen niks zeggen. Het hof wijst de mannen erop dat het voor hen nu de kans is om zichzelf te verdedigen, maar ze laten het woord liever doen door hun advocaat of blijven bij de eerdere verklaringen.

De advocaat generaal spreekt namens het Openbaar Ministerie. De verdachten blijven verdacht van wietteelt, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Bij de een wordt er thuis of in de auto hennep aangetroffen, de ander zou de locaties van de kwekerijen hebben uitgezocht en de dames worden de ‘knipdames’ (vanwege het knippen van de hennep) genoemd. De zaken worden allemaal apart behandeld en iedereen heeft volgens de advocaat generaal weer een eigen aandeel in de criminele organisatie, waar Martien R. de zogenaamde leider van zou zijn.

Diezelfde Martien R. werd rond 14.00 uur de rechtszaal binnengebracht om als getuige te worden gehoord door de advocaat van Van der H., ex-vriendin van Van Geenen en volgens justitie een van de ‘knipdames’. Martien R., helemaal overgebracht uit de gevangenis in Vught, verklaart niets anders dan de waarheid te spreken. Vervolgens zegt hij na iedere vraag van de advocaat dat hij geen antwoord gaat geven. Dan volgt er een korte conversatie tussen het hof en R. 

Hof: ‘U kunt gewoon antwoorden geven als die niet belastend voor u zijn.’ R: ‘Ik heb hier niet om gevraagd en ga op geen enkele vraag antwoord geven. Ik ben nog een beetje gedesoriënteerd van de reis en dat kapje op me hoofd. Ik ga gewoon niks zeggen.’ Nadat het hof zich even teruggetrokken heeft, komen ze samen met de advocaat generaal en de verdediging namens Van der H. tot de conclusie dat verdergaan geen zin heeft.

Het hof geeft aan dat Martien R. weer kan gaan en dat ze elkaar maandag weer zien. R: ‘Ok, tot maandag, fijn weekend.’

Maandag 4 juni gaat de zaak verder met de twee hoofdverdachten, Toon en Martien R., over de liquidatie op de A73 en over de hennepteelt en de vermeende criminele organisatie. Het hof doet op 6 juli uitspraak over de verdenking van de vijf andere verdachten die donderdag terechtstonden.