Hof straft overvallers zwaarder na “bekentenis” (VIDEO)

Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag twee mannen veroordeeld tot acht jaar cel voor een gewapende overval op een juwelier in een winkelcentrum in Kanaleneiland in Utrecht. Een jaar langer dan de rechtbank oplegde.

Traangas

Bij de overval is een omstander die hen wilde tegenhouden door één van de mannen in zijn been geschoten. De juwelier kreeg traangas in zijn gezicht gespoten. Een beveiliger in het winkelcentrum werd bedreigd met een vuurwapen.

Stilzwijgen

Bij de zitting van het hof verbrak één van de mannen het stilzwijgen, na zich tot dan toe op zijn zwijgrecht te hebben beroepen. Hij bekende de overval te hebben begaan maar ontkende dat hij de overval met de andere verdachte had gepleegd. Dat laatste heeft het hof niet geloofd.

Het hof heeft beide mannen niet alleen veroordeeld voor de overval maar ook voor het tijdens de vlucht schieten op een omstander. Dat slechts een van de mannen heeft geschoten, maakt voor het hof geen verschil nu zij ook tijdens die vlucht hebben samengewerkt.

Een verhaal

De rechtbank had aan beide mannen een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd. De advocaat-generaal heeft – net als de officier van justitie in eerste aanleg – een gevangenisstraf voor de duur van negen jaar gevorderd. Volgens het hof hebben de verdachten geen enkel inzicht getoond in de ernst van de door hen begane strafbare feiten en ook geen verantwoordelijkheid genomen.

Zij hebben zich aanvankelijk op hun zwijgrecht beroepen en hebben eerst tijdens de procedure in hoger beroep in strijd met de waarheid een verhaal geconstrueerd met als doel de betrokkenheid van één van de mannen bij de overval te verhullen.

Hogere straf

Het hof heeft als strafverzwarende factoren ook rekening gehouden met het feit dat de neergeschoten omstander door de kogel een slagaderlijke bloeding heeft opgelopen en zijn been ternauwernood heeft kunnen behouden. Voorts vond de overval plaats op woensdagmiddag in een winkelcentrum waardoor ook het winkelend publiek, waaronder jonge kinderen, getuige was van die overval. Na de overval zijn de mannen binnengedrongen in de woning van de bovenbuurvrouw van één van hen en  hebben haar en haar twee jonge kinderen uren van hun vrijheid beroofd.

https://youtu.be/P-B2X1Jdwp4