Hof wil anonieme getuige dubbele moord horen

Het gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag beslist dat een anonieme getuige door de rechter-commissaris moet worden gehoord in de zaak tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind december 2012.

Bedreigde getuige

De advocaten van Anouar B. en Adil A. hadden om dit verhoor gevraagd omdat de getuige ontlastende informatie te vertellen zou hebben. Het hof wil nu dat de rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam eerst gaat onderzoeken of de getuige anoniem als bedreigde getuige moet worden gehoord.

2018

Tegen de beslissing van de rechter-commissaris over de statusverlening van bedreigde getuige kunnen zowel de advocaat van de verdachten als het Openbaar Ministerie hoger beroep instellen. Pas daarna kan de getuige door de rechter-commissaris werkelijk worden gehoord.

Omdat dit traject bij de rechter-commissaris veel tijd in beslag zal nemen is de inhoudelijke behandeling van deze strafzaak in oktober 2017 niet mogelijk, aldus het gerechtshof. De zaak zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 bij het hof worden voortgezet.