Hof wil DEA-infiltrant horen

Het gerechtshof in Amsterdam wil dat in de zogeheten Vista-zaak een criminele burgerinfiltrant genaamd die is ingezet door de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) als getuige wordt gehoord. In de zaak zijn door de Haarlemse rechtbank de IJmuidenaar Freek de K. en mede-verdachten veroordeeld voor een coke-smokkel. Een infiltrant van de DEA bood cocaïne aan die in 2009 vanuit Zuid-Amerika in Polen was ingevoerd door de infiltrant van de DEA. Het gerechtshof heeft veel onderzoekswensen van de verdediging toegewezen. 

Mono

Het hof wil uitzoeken of ‘Mono’, de alias van Francisco Arroyave ook buiten regie van de Amerikaanse autoriteiten in Nederland drugs heeft proberen te slijten. Bij de Amerikaanse autoriteiten moet nu worden verzocht of Mono kan worden gehoord. Een eerdere poging bij de rechtbank leverde niets op. Ook moet een special agent van de DEA over de zaak worden gehoord, vindt het hof. Deze Gary Galloway zou Mono hebben gerund.

Overlapping

Het hof wil ook een officier van justitie en politiemensen horen die zouden moeten verklaren over een een overlapping in het onderzoek met een ander onderzoek naar coke-smokkel. In dat Monoceros-onderzoek zouden sporen te vinden van verzwegen inzet van criminele burgerinfiltranten dat al gaande was sinds 2007.  

Notities

Het gerechtshof wil veel meer weten over de handelwijze van het Openbaar Ministerie dan tot nu bekend is geworden. Daarom moeten ook de journaals met aantekeningen van OM-medewerkers in de onderzoeken Vista en Monoceros worden gevoegd in het dossier. Dat is een bijzondere beslissing van het hof omdat die aantekeningen in beginsel vertrouwelijk blijven. Het hof wijst erop dat hierop een uitzondering wordt gemaakt omdat de processen-verbaal noch de verhoren ter zitting voldoende duidelijkheid hebben gebracht. Notitieblokken met aantekeningen van officieren van justitie, waar de advocaten om hadden gevraagd hoeven niet te worden overlegd oordeelt het hof.

Onlangs legde justitie nog beslag op bezittingen van hoofdverdachten Freek de K..