Hoge Raad veegt cassatie “Pet” van tafel

De cassatie van de Amsterdamse ex-rechercheur Jacques Kist is dinsdag door de Hoge Raad verworpen. Kist is veroordeeld voor het lekken van nep-informatie die was bedoeld om hem erin te laten lopen, hoewel nooit is vastgesteld dat die informatie inderdaad bij criminelen terechtkwam.

Door @Wim van de Pol

Kist is eerder vrijgesproken van alle aanklachten over lekken van politie-informatie. Maar hij is door het gerechtshof wel veroordeeld tot zes maanden cel omdat hij een open envelop met daarin een briefje met gefingeerde informatie over crimineel Mink Kok moest bezorgen op een ander politiebureau. Het was een val die in januari 2006 voor hem was opgezet door justitie. Het zou moeten aantonen dat Kist informatie doorgaf aan een vriend en oud-rechercheur Hans van Eimeren die tevens client was van advocaat Nico Meijering.

Gsm

De politie had Kist maandenlang afgeluisterd, in zijn auto microfoons en camera’s geïnstalleerd en zelfs stiekem zijn gsm geprepareerd zodat die als microfoon diende. Desalniettemin kon de recherche niet vaststellen dat de gefingeerde informatie daadwerkelijk van Kist via de ex-rechercheur naar Nico Meijering was gegaan. Overigens bleek ook geen andere informatie van Kist naar Meijering te zijn gegaan.

Ambtsgeheim?

De cassatie draaide vooral om de vraag of de fictieve informatie over Mink Kok als “ambtsgeheime” informatie opgevat kon worden. Kist zelf zegt ervan bewust te zijn geweest dat het briefje een truc was om hem erin te laten lopen. Advocaat Stijn Franken had in cassatie betoogd dat het briefje niet kan worden aangemerkt als een geheim dat bewaring verdient, aangezien de informatie verzonnen was. De Hoge Raad vindt dat niet het geval omdat de informatie wel was bestemd om niet verder bekend te worden gemaakt.

Meijering

Ten tijde van de openbare behandeling van de zaak voor de rechtbank maakte het Openbaar Ministerie vergeefs veel werk van de verdachtmaking aan het adres van Meijering als “heler” van geheime politie-informatie. Dat werkte als een losse flodder. Opvallend is nu dat in het zeer korte arrest (hier de conclusie van de AG) de Hoge Raad nog eens wordt onderstreept dat het gerechtshof van Amsterdam bewezen heeft verklaard dat Kist informatie lekte naar Nico Meijering:

… immers hebben hij (Kist) en zijn mededader (Van Eimeren) in voornoemde periode informatie betreffende een ontmoeting (tussen Mink Kok en X) verstrekt aan een persoon, te weten N.C.J. Meijering, niet zijnde een persoon die van die gegevens kennis mocht dragen.

Dat is opmerkelijk, omdat in het arrest van het hof ook staat dat hiervoor geen bewijs is geleverd. Het is een aanname van het gerechtshof waarop de veroordeling is gebaseerd.

Anderen

De informatie die Kist zou hebben gelekt blijkt in sommige gevallen aantoonbaar door anderen vanuit de politieorganisatie bij criminelen en media te zijn terechtgekomen. In Nieuwe Revu stond vorige week een groot interview (Blendle) met Jacques Kist.

Lees alle berichten in de Pet-zaak:

Oud-Hells Angel wil getuigen

Wie was de corrupte Pet?

De verdachtmaking in de Pet-zaak

Hoge Raad verwijst Pet-zaak terug