Hoger beroep Hamza B. uitgesteld om omkoping

Het hoger beroep van Hamza B., die in eerste aanleg in Marokko werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, is uitgesteld. De advocaat van agenten die bij de liquidatie werden beschoten heeft een wrakingsverzoek ingediend omdat het gerechtshof in Tanger zou zijn omgekocht. Daarom kan de zaak niet eerder dan 27 augustus verder gaan.

De advocaat van B. vroeg om uitstel van de zitting omdat hij het wrakingsverzoek wil kunnen bestuderen, en het hof zegde dat toe. Dat meldt Het Parool. Vorige week werd bekend dat de Nederlandse overheid de familie van B. ervan beschuldigd de rechtbank te hebben omgekocht. B. zou voor 180.000 euro in eerste aanleg niet levenslang, maar 20 jaar celstraf hebben gekregen.

Marokko reageert niet

Ook het gerechtshof zou zijn omgekocht, zo stond in het rapport te lezen. Er zou in eerste instantie 2 ton zijn geboden, later 160.000 euro om de straf in hoger beroep nog verder naar beneden te brengen.

De Marokkaanse overheid heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen, die de Nederlandse autoriteiten meerdere keren hebben gedaan. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zou ruim een maand geleden een brief hebben gestuurd met het verzoek de zaak grondig te onderzoeken, maar ook daar is geen reactie op gekomen.