Eindelijk spreken Toon en Martien R. (UPDATE)

De verdachten in de A73-moord, Toon en Martien R., hebben maandag een verklaring afgelegd, nadat ze ruim drie jaar lang hun mond hebben gehouden. Die verklaring zou nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Het gerechtshof in Arnhem buigt zich over de moord op Hans van Geenen, die in de nacht van dinsdag op woensdag 10 september 2008 met een automatisch wapen werd doodgeschoten, terwijl hij samen met een kennis over de A73 reed. 

 

 

 

De rechtbank oordeelde in eerste aanleg dat de twee verdachten de moord gepleegd moeten hebben, en veroordeelde Toon en Martien R. tot respectievelijk 20 en 23 jaar cel.

Na de liquidatie op de A73 heeft de politie een zender onder de auto van Hans van Geenen aangetroffen. Met die zender was de auto van een afstand te volgen.

Belangrijk argument bij die veroordeling was dat de rechtbank aannam dat de twee speciaal voor de moord een ‘peilsetje’ (een volgsysteem) hebben opgehaald bij een shop in Amsterdam. De rechtbank ging er verder van uit dat zij die zender ook onder de auto van Hans van Geenen hebben geplakt. Dus hebben zij ook de moord gepleegd. In de rechtbank werd de redenering meermalen benoemd als: “kopen is plakken en plakken is schieten”.

De verdachten hebben volgehouden dat ze het peilsetje aan ‘iemand’ hebben gegeven vóórdat het schietincident op de A73 plaatsvond.

Dat is belangrijk, maar tot voor kort hebben ze nooit willen vertellen aan wie. Iemand zou het setje bij de verdachten in Berghem, vlakbij Oss, hebben opgehaald. Het staat dus wel vast dat de twee verdachten een setje hebben opgehaald in Amsterdam en dus ook een setje in hun bezit hebben gehad.

Tijdens de zitting van maandag is duidelijk geworden dat één van de verdachten de peilzender aan een vrouw heeft gegeven. Wat er daarna mee is gebeurd weten de verdachten niet. Ze zeiden ook niet te weten wie er verantwoordelijk is voor de dood van Van Geenen.

Door deze verklaring van de verdachten, komt het scenario van ‘kopen is plakken en plakken is schieten’ in een ander daglicht te staan. Nu is het wel zo dat er volgens de rechtbank nog ander bewijs is, maar volgens de verdediging is dat erg mager en zelfs bijna te verwaarlozen. De verdediging wil dus ook dat de ‘nieuwe’ verklaring van de verdachten wordt uitgezocht door het Openbaar Ministerie. Zo zouden er telefoongegevens en taps beschikbaar zijn die de verklaring kunnen ondersteunen. Donderdag komt de officier van justitie met een analyse van dat materiaal. 

De verdediging diende nog een verzoek in bij het hof om de verdachten in afwachting van de uitspraak van het hof, op vrije voeten te stellen. Daar ging het hof niet in mee. Donderdag 7 juni 2012 gaat de zaak verder.

Hier deel 2 over de zitting van maandag 4 juni.

Lees ook:

Hof opent driedaagse A73-moordzaak       

Twijfel over het schieten op A73

Plukze: Martien R. moet drie ton betalen