‘Hogere straf bij zwaar geweld tegen politie’

Rechters moeten in de strafmaat meer rekening houden met gebruik van zwaar geweld tegen politiemensen. ‘Zeker nu criminelen er niet meer voor terugschrikken om de strijd met agenten op straat aan te gaan met Kalashnikovs. Wij verkeren met hen op dit moment in staat van oorlog.’ Dat zegt een politieman deze week in een reconstructie in Panorama van het criminele leven van bankovervaller Errol Kabak (foto).

Politiekogel

Kabak schoot op 4 december 1992 een politieman dood, nadat hij een bankoverval had gepleegd in Utrecht. Kabak was de leider van de zogenaamde Monks-bende uit Amsterdam-West, en was eerder al veroordeeld tot 9 jaar cel voor diverse overvallen. Na een wilde achtervolging over de A-2, kwam het bij een hotel in Vinkeveen tot een heftige shoot-out. Hierbij kreeg de nog maar 25 jaar oude crimineel van Turkse komaf een politiekogel in zijn been. Kabak maakte daarna met een gericht schot een einde aan het leven van de 40-jarige politieman Iman Klaassen. Hij wist enkele maanden voordat zijn rechtszaak begon, op spectaculaire manier te ontsnappen uit Nederland. In 1998 werd Kabak zelf doodgeschoten in een Turkse gevangenis.

Twee kogels

Het artikel in Panorama is geschreven door auteur Joost van der Wegen. De Vinkeveense zaak komt ook in zijn boek ‘Onder spanning-Werken bij de politie’ (uitgeverij Crimesite) voor. De Amsterdamse politieman Peter Mellenberg vertelt in het boek hoe hij als commandant van het arrestatieteam betrokken was bij de aanhouding van Kabak. Zelf kreeg hij eerder in zijn politieloopbaan twee kogels in zijn gezicht gevuurd. Hij overleefde het incident: ‘Ik keek in de loop, en zag de dood in de ogen.’ Het boek ‘Onder spanning’ gaat over de trauma’s die veel politiemensen tijdens hun werk oplopen. Zo’n 7 procent van de circa 65.000 politiemedewerkers in Nederland maakt kans een posttraumatische stress stoornis te krijgen.

Hier meer over Senol Kabak, de broer van Erol Kabak.