Holleeder viert Kerst in de cel

Willem Holleeder blijft nog zeker twee weken in voorarrest. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft dat dinsdag bepaald. Aanleiding voor de aanhouding zijn verklaringen die kroongetuige Fred Ros aan het begin van dit jaar heeft afgelegd.

Anderen

Holleeder zou samen met anderen opdracht hebben gegeven Kees Houtman en Thomas van der Bijl te vermoorden, in respectievelijk 2005 en 2006. Ook anderen hebben in de loop der jaren al verklaringen tegen Holleeder afgelegd. Onbekend is wat de recherche nog aan bewijs tegen Willem Holleeder toe heeft kunnen voegen aan de verklaringen van Ros.

Verificatie

De recherche voert in het kader van het hoger beroep van het Passsage-proces een “verificatie-onderzoek” naar de verklaringen van Ros uit. Volgens advocaten van Dino Soerel, die ook ervan wordt verdacht opdracht voor de twee moorden te hebben gegeven, zijn de resultaten daarvan tot nu toe van weinig betekenis en eerder ontlastend dan belastend voor hun cliënt. Zo is niet vastgesteld dat er (telefonische) contacten waren tussen Soerel en Fred Ros in 2002 en 2003. Dat onderzoek telt nu al bijna 5000 pagina’s maar is nog niet voltooid.