Hoofdverdachte dubbele moord komt vrij (UPDATE)

Rayan F., hoofdverdachte in een dubbele moordzaak op Bonaire, is woensdagochtend vrijgelaten. F., die in Nederland in de gevangenis zat, blijft verdachte in de zaak, maar de rechter heeft besloten dat de persoonlijke belangen van F. zwaarder wegen dan het belang hem vast te houden. Hij mag daarom afreizen naar Bonaire, waar zijn familie woont.

‘Geen eerlijk proces’

Eerder legde advocaat Sander Janssen de verdediging van F. neer omdat hij vond dat Rayan F. geen eerlijk proces kon krijgen doordat F. in Nederland was gedetineerd en hij de verhoren bij de rechter-commissaris op de Antillen niet bij kon wonen.

F. zit vast in Nederland om dat het OM hem wilde laten observeren in het Pieter Baan Centrum, en omdat hij gevaar zou lopen op de Antillen. Hij wordt er onder meer van verdacht opdracht te hebben gegeven de lijken weg te maken.

Hij deed zijn verhaal eerder al in de rechtszaal: zijn familie op Bonaire zou worden bedreigd en geïntimideerd door de familie van de slachtoffers. Zo zouden er regelmatig auto’s worden vernield. Hij eet niet goed in de Nederlandse gevangenis, en door de grote afstand kan hij niet goed overleggen met zijn advocaat.

‘Ernstige bedenkingen’

De rechter bepaalde dat de voorlopige hechtenis daarom moet worden opgeschort, meldt Caribisch Netwerk. ‘Hoewel hij verdachte blijft en er ernstige bedenkingen zijn tegen hem, wordt de uitvoering van zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst.’ F. mag geen strafbare feiten plegen en geen contact leggen met de familie van de slachtoffers.

Eerder kregen twee verdachten al 24 jaar celstraf voor de dubbele moord. Het gaat om de uitvoerders van de moord. Volgens het OM hebben de twee de slachtoffers naar een stille plek gelokt en ze daar vermoord, de rechter vond dat moord met voorbedachte rade niet was bewezen. Het zou gaan om een uit de hand gelopen ruzie over drugs.

Conflict over drugs

De twee hebben belastende verklaringen tegen F. afgelegd. Ze zeggen dat het motief voor de dubbele moord een conflict over drugs was. Het dossier is zeer omvangrijk doordat alle verdachten veel verklaringen hebben afgelegd, elkaar deels tegenspreken en ook nog eens wisselend hebben verklaard.

De lijken van de slachtoffers werden in januari 2014 gevonden. Een van hen werd verkoold in een uitgebrande auto gevonden, de ander was gedumpt in een dam.