‘Bijstaan liquidatie-verdachte Bonaire onmogelijk’

De advocaat van één van de verdachten van de dubbele liquidatie op Bonaire heeft de verdediging neergelegd. Sander Janssen heeft aan de rechtbank in Bonaire laten weten dat Rayan F. geen eerlijk proces kan krijgen. F. zit in het huis van bewaring in Almere.

Drugs

Op 24 januari zijn op verschillende plaatsen op Bonaire de 37-jarige Thurston A. Schotz en Francis Lourens (27) gevonden. Ze zijn geliquideerd. De politie vermoedt dat is gebeurd door dezelfde dadergroep. Tegen vijf verdachten is inmiddels in Kralendijk een rechtszaak begonnen. Twee van hen hebben belastende verklaringen tegen F. afgelegd. Ze zeggen dat het motief voor de dubbele moord een conflict over drugs was. Het dossier is zeer omvangrijk doordat alle verdachten veel verklaringen hebben afgelegd, elkaar deels tegenspreken en ook nog eens wisselend hebben verklaard. F. zou aanwezig zijn geweest ten tijde van de moorden en opdracht hebben gegeven een lichaam weg te maken.

Invliegen

F. is door het Openbaar Ministerie uit veiligheidsoverwegingen in Nederland in detentie geplaatst, omdat de gevangenis in Kralendijk slecht beveiligd is en F. op Curaçao gevaar zou lopen. Dat levert voor het proces grote praktische problemen op. Janssen zegt tegen Crimesite: ‘Ik kan in Nederland wel overleggen met F. maar ik kan vervolgens zijn standpunt niet aan de rechtbank overbrengen. Dat moet via een advocaat op Curaçao.’ Op Bonaire is geen advocaat beschikbaar. De advocaat op Curaçao moet F. op Bonaire bijstaan maar die moet ook uit Curaçao invliegen. Een video-verbinding is voor overleg niet geregeld door de rechtbank of het Openbaar Ministerie.

Getuigen

Het bewijs tegen F. bestaat vooral uit verklaringen van twee medeverdachten. F. wil met getuigenverklaringen en met telecombewijs zijn onschuld aantonen. Voor de pro forma-zittingen is F. van Almere twee keer overgebracht naar Bonaire. Maar tijdens de getuigenverhoren bij de rechter-commissaris op Bonaire is hij weer in Nederland. Die verhoren zijn nu gaande in afwezigheid van een advocaat van F., terwijl er ook verhoren van getuigen zijn waar F. om heeft verzocht. Janssen: ‘Juist in deze zaak zijn de getuigenverhoren cruciaal. Ik ben zelfs niet op de hoogte gebracht van de aanvang van de verhoren. Mijn cliënt ook niet.’ De verhoren zullen naar verwachting een maand duren. Als Janssen daarbij aanwezig zou zijn kan hij weer niet overleggen met zijn cliënt omdat die in Nederland zit.

50 uur

Een ander probleem is dat ondanks het plaatsen van F. in Nederlandse detentie Janssen in Nederland geen vergoeding kan krijgen voor de verdediging. Hij heeft inmiddels 50 uur op toevoeging gewerkt die hij niet terugkrijgt van de Raad voor de Rechtsbijstand. Als Janssen de verdediging op Bonaire zou willen voeren zou hij daarvoor ter plaatse twee verzoeken moeten doen en alsdan een toevoeging van 42 euro per uur kunnen declareren. Volgens Janssen kunnen de kosten daar niet uit worden vergoed.

Zes man bewaking

Janssen: ‘F. is twee keer in gezelschap van zes man bewaking op en neer gevlogen voor de pro forma-zitting. Dat kosten tienduizenden duro’s. Maar fatsoenlijk een advocaat regelen kan dan kennelijk niet. Al met al worden de verdedigingsrechten van F. op grove wijze geschonden. Het OM creëert het probleem door hem in Nederland te plaatsen. Het OM is verantwoordelijk. Ik heb sinds begin begin juli drie brieven over de problemen gestuurd aan zowel rechtbank als OM op Bonaire. Ik heb nauwelijks respons gehad. Ik vind het schandalig.’