Hooggerechtshof stopt executie op nippertje

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Arkansas heeft twee executies van terdoodveroordeelden gestopt, 12 minuten voordat één van de mannen zou worden terechtgesteld. Het arrest zette een arrest van een federaal gerechtshof buiten spel dat juist de doorgang van de executies had mogelijk gemaakt.

Laatste maaltijd

Een lagere rechtbank in Arkansas had daarvoor weer bepaald dat acht mannen op death row niet konden worden geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie. Don Davis (55, linksboven) en Bruce Ward (60, rechts boven) waren zondagavond al in naar de speciale cellen dichtbij de executie-kamer gebracht toen het nieuws van het hooggerechtshof kwam. Davis had zijn laatste maaltijd al genuttigd. Die bestond uit gefrituurde kip, brood, bonen, gebakken aardappels en aardbeientaart.

Davis werd in 1990 ter dood veroordeeld voor een inbraak met dodelijke afloop. Ward voor een dodelijke overval op een pompbediende.

Donderdag

Beide mannen zitten al meer dan twintig jaar in death row. Hun beider advocaten stellen dat ze niet toerekeningsvatbaar waren toen ze hun misdaden pleegden.

De advocaat-generaal van Arkansas noemde het ‘heartbreaking‘ voor de nabestaanden dat voor hen het recht zijn loop niet kan hebben.

De staat Arkansas heeft laten weten door te gaan met executies op donderdag 24 en op 27 april. De staat wil snel handelen voordat de houdbaarheidsdatum van de moeilijk te verkrijgen gif-cocktail is verstreken eind april.

Er is in de Verenigde Staten de laatste jaren veel discussie over de middelen waarmee de dodelijke injecties aan terdoodveroordeelden worden gegeven, mede omdat enkele terechtstellingen mislukten.

Zie:

Toch weer executie middels gif-cocktail in Ohio

Doodstraf Californië onder druk

Executie in VS mislukt

IDFA: Executie door injectie (VIDEO)