Huis verkopen waar gruwelijke moord is gepleegd

Hoe verkoop je een huis waar een lugubere vondst is gedaan? Bijvoorbeeld de Zwolse woning waar vorig jaar in februari een aan stukken gesneden lichaam in de kruipruimte werd aangetroffen. De verdachte van die moord, Mark de G., wil dat huis verkopen.

Eerlijk

De rechtbank Zwolle behandelt momenteel de zaak over het doden, verminken van het lichaam, en verbergen van Zwollenaar Deniz Guldogdu (38). De G. was een jeugdvriend van het slachtoffer. De G. zegt overigens dat het slachtoffer zichzelf heeft doodgeschoten.

Een makelaar zegt aan De Stentor een dergelijk huis te verkopen door ‘open en eerlijk te zijn. Ze zegt twee keer iets soortgelijks te hebben meegemaakt: één keer met een huis met een bad waar een vrouw zelfmoord in had gepleegd. De uiteindelijke kopers plaatsten een heel nieuw bad in de badkamer.

Als je dergelijke zaken niet meldt aan de kopers kan dat consequenties hebben in een eventuele rechtszaak, hoewel er volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) geen vaste regelgeving over is.

Waarde

Makelaars denken dat de waarde van een huis met een bloedige geschiedenis wel kan verminderen op de markt, hoewel dat niet in alle gevallen opgaat.

Overigens kan het huis van de Zwolse verdachte nu helemaal niet worden verkocht omdat er beslag op ligt,  zowel door de officier van justitie als de Belastingdienst.