Ierse maffia in Nederland

In Panorama deze week een artikel over Ierse criminelen in Nederland. Het gaat met name over de moord op Keith Ennis in februari 2009. Later dit jaar komen drie Ierse verdachten voor die moord voor de rechter. Er is in deze zaak mogelijk een link met de Kinahan-clan. 

Keith Ennis werd doodgestoken in een woning in Rotterdam. Vervolgens werd zijn lichaam in stukken gezaagd en gedumpt in het IJ, aan de rand van Amsterdam. Ennis woonde in Nederland omdat hij op de vlucht was voor de Ierse justitie. De pers in Ierland suggereerde dat hij ook politie-informant zou zijn geweest.

Playstation

Het Openbaar Ministerie denkt dat Ennis is doodgestoken tijdens een uit de hand gelopen ruzie met twee kennissen over wie er op de Playstation mocht spelen. Een andere, derde, verdachte heeft dat verklaard. Maar deze Philip C., een Ierse crimineel die zich in Nederland schuil hield onder de naam Paul Butler, veegt met zijn verklaring ook direct zijn eigen straatje schoon: de moord zou zijn gebeurd toen hij naar de avondwinkel was om chips en wodka te kopen. Hij beschuldigt dus de twee kennissen van Ennis van de moord.

Onzin

De twee kennissen ontkennen. Volgens hun advocaten vaart het OM blind op de verklaringen van Butler. Zij zien Butler als de moordenaar; hij zou ruzie hebben gekregen met Ennis toen deze persoonlijke spullen van de ex van Butler kwam ophalen.

Wraakscenario

Opvallend is dat er in het dossier nauwelijks aandacht is voor een mogelijke rol van de onderwereld. Terwijl toch drie van de vier betrokkenen een criminele achtergrond hebben. En, ook opvallend, de organisatie waar Keith Ennis deel van uitmaakte heeft banden met de Kinnahan-clan. En Paul Butler is na de moord gezien met leden van deze beruchte Ierse bende, aan de Costa del Crime. In een appartement van deze clan in Dublin werd vorige week Nouafal F. aangehouden.

Een gedetailleerde reconstructie in Panorama deze week. Het artikel bevat ook korte biografietjes van beruchte Ierse criminelen die in Amsterdam verbleven, zoals George, the pinguin, Mitchell en Fat Freddie Thompson.