“Ik moest Van der Bijl doodschieten”

George van Dijk is na een leven vol geweld en moord gevreesd in het milieu. En hij is aartsvijand van de nieuwe kroongetuige Fred Ros. “Fred was anders, die riep: díe moet dood, díe moet dood. Hij was heel makkelijk. Zo ben ik niet.”

Door Silvan Schoonhoven.

Het Noordhollands Dagblad pakt vandaag groot uit met George van Dijk. Hij vertelt ook uitgebreid over zijn vete met Fred Ros.

De naam George van Dijk is verbonden aan zo’n veertig veroordelingen, 25 jaar cel, talloze geweldsdelicten en ten minste drie dodelijke slachtoffers. Maar thuis smeert zijn vriendin toastjes met Franse kaas en tapenade, er is versgeperst sinaasappelsap en pitbull Jane mag geaaid worden – voorzichtig dan.

Geen kutcrimineel

Het ene moment informeert Van Dijk bezorgd of de oploskoffie niet te sterk is, een volgend moment vertelt hij hoe het voelt om een medemens te doden. ,,Ik ben een crimineel’’, geeft hij toe. ,,Maar geen kutcrimineel. Ik ben geen slecht mens die tasjes rooft van oude vrouwtjes. Als ik naar ’Opsporing verzocht’ kijk, kan ik heel boos worden.’’ Zijn vrouw bevestigt: ,,Hij ging zelfs nog behangen bij mijn ex. Zo’n jongen is het.’’

Minder vergevingsgezind is hij als het gaat over zijn stadsgenoot Fred Ros in het liquidatieproces Passage, waarin Van Dijk zelf een belangrijke rol speelt. Niet als dader, maar als slachtoffer. Ros, die is opgestaan als nieuwe kroongetuige, zou verantwoordelijk zijn voor drie aanslagen op Van Dijk.

King Kong

Fred Ros. George van Dijk spreekt de naam met afschuw uit. “In 2001 heb ik hem leren kennen in de gevangenis van Heerhugowaard. Een vieze, hebzuchtige, maar innemende man die mensen kan bespelen en je onder druk zet met je zwaktes. Hij kreeg macht door te kleineren en te vermoorden. Ik was met hem, Jesse en Greg Remmers in discotheek Power Zone waar we het aan de stok kregen met Turken. Hij maakte zich extra groot. Hij liep erbij alsof hij de King Kong van het paleis was. Hij is nu veroordeeld, die amicale bodybuilder, de grote man achter de grote jongens, maar het is gewoon een pannenkoek, want hij verraadt ze allemaal om zichzelf te ontlasten. Ik snap niet waarom het OM met hem aan komt zetten.’’

Het is voor Van Dijk moeilijk te verteren dat de man die hem met gezin en al wilde doodschieten door justitie straks wordt beloond met een strafhalvering. “Over anderhalf jaar komt hij vrij met 1,4 miljoen euro. Dat betekent dat mijn getraumatiseerde kinderen kunnen fluiten naar de schadeclaim van een ton die ik heb ingediend. Ze durven niet alleen de winkel in te gaan, in het donker te slapen, ze hebben zware concentratiestoornissen. En dat terwijl Ros straks lekker onder de zon zit. De moordenaar wordt beloond, de slachtoffers krijgen helemaal niks. Dat is niet te verkroppen, jongen.”

50.000 euro

Van Dijk schenkt nog eens een kop oploskoffie in. Zelf is hij niet bang meer voor moordaanslagen. Een paar jaar geleden was dat nog anders. Een fortuin heeft hij besteed aan verschillende auto’s en wisselende woonadressen. “Ik was vooral bang voor het onbekende. Ik weet wie Ros is, maar niet wie van hem een opdracht heeft. Je gaat dus iedereen op straat aankijken. Kan die het misschien zijn? Je raakt gefocust op gezichten. Ogen zeggen heel veel, die moet je in de gaten houden. Op straat kijk ik mensen het liefst door de kop heen om hun gedachten te lezen. Op een gegeven moment zie je in een oude vrouw nog een moordenaar. Andere mensen denken natuurlijk: wat staat die gek naar me te staren.”

Van Dijk werd driemaal belaagd, maar is ook zelf gevraagd om te doden. “Ik was de eerste die de opdracht kreeg om Thomas van der Bijl dood te schieten. Fred zei zijn naam niet, alleen dat het ging om een caféhouder in Amsterdam. Hij had een partij hasj achterover gedrukt. Ik zou 50.000 euro krijgen, een Audi A-nog-wat en een horloge. Maar ik heb geweigerd.”

Nog veel meer over George van Dijk in de papieren versie van het Noordhollands Dagblad.