‘Iliass K. wil na levenslange eis alsnog verklaring bij politie afleggen’

De Amsterdamse crimineel Iliass K. (33), tegen wie twee weken geleden levenslang is geëist voor onder meer het medeplegen van drie liquidaties, gaat onverwacht een verklaring afleggen bij de politie. K. beriep zich telkens op zijn zwijgrecht, maar wil nu “zaken ophelderen over zijn eigen rol”. Dat schrijft Het Parool.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Illiass K. naast lidmaatschap van een criminele organisatie van het organiseren van drie voltooide liquidaties en twee voorbereidingen voor moord, in 2014 en 2015.

‘Zaken ophelderen’

Zijn advocaat Guy Weski zou maandag zijn pleidooi houden, maar zei dat K. alsnog heeft besloten zijn stilzwijgen te verbreken. ‘Mijn cliënt wil wat zaken ophelderen,’ aldus Weski. ‘Hij zal nadrukkelijk alleen over zijn eigen rol spreken.’ Weski zegt dat volgens zijn cliënt “veel dingen echt niet kloppen”. ‘Vanwege de zwaarte van de zaak, en de strafeis, wil hij alsnog zijn verhaal doen.’

De rechtbank in Amsterdam onderbreekt volgens Het Parool de zaak om Illiass K. de kans te geven zijn verklaringen af te leggen bij de politie. Het is nog onduidelijk wanneer het strafproces verder gaat.

Vergismoord

Tegen Iliass K. werd voor onder meer het medeplegen van drie liquidaties, waaronder de vergismoord op Stefan Eggermont op 13 juli 2014, levenslang geëist. De 33-jarige Gökhan C. hoorde twee weken geleden 25 jaar tegen zich eisen voor het medeplegen van de moord op Alexander “Aleki” Gillis, in Zaandam, ook in 2014. Tegen de overige verdachten ligt de eis tussen vier en acht jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Groep Martha

Volgens het OM werden de feiten gepleegd in een onderwereldconflict tussen de groep van Gwenette Martha en een ander Amsterdams groepje, dat speelde sinds 2012 en onder meer leidde tot de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. Martha werd medio 2014 zelf ook geliquideerd. De verdachten die nu terechtstaan behoorden tot de groep van Martha.

 

Lees ook: Rechtbank behandelt liquidatiereeks uit 2014