In Fries mega-onderzoek staat de teller op 2 miljoen

In het grote witwasonderzoek “Tuimelaar” waarvoor begin juni in Leeuwarden en Goutum invallen waren is nu voor 2 miljoen euro in beslag genomen, aldus het Openbaar Ministerie woensdag. Dat is een tussenstand. Acht verdachten werden tijdens de actiedag aangehouden, vier van hen zitten nog vast.

Hoofdverdachte

De verhoren zijn gaande, evenals het in kaart brengen van de totale waarde van de roerende- en onroerende zaken, contant geld, voer- en vaartuigen en spaar-, beleg- en betaalrekeningen waarop beslag is gelegd. In veertien panden in Leeuwarden en Goutum waren doorzoekingen. De 37-jarige hoofdverdachte wordt verdacht van het investeren en witwassen van crimineel verkregen vermogen via diverse ondernemingen en via de verhuur van onroerend goed. Bij de actie waren 170 mensen betrokken van onder meer de politie, OM, FIOD en Defensie.

698.915 euro

De waarde van de in beslag genomen goederen en ander vermogen wordt momenteel in kaart gebracht. De tussenstand van het beslag bedraagt nu ruwweg twee miljoen euro. Dit bedrag stijgt naarmate meer zaken op waarde worden bepaald. Er zijn hoeveelheden cash geld aangetroffen in de woning en bedrijfspanden: in totaal 698.915 euro. De grootste hoeveelheid contant geld werd aangetroffen in boodschappentassen op een zolder van een woning: 538.685 euro.

Bij twee hoofdverdachten werden thuis respectievelijk 73.216 euro en 53.401 euro aan cash geld gevonden. Ook in bedrijfspanden lagen forse bedragen. In een in beslag genomen BMW van de hoofdverdachte werd vijfduizend euro aan muntgeld gevonden in plastic zakken. (Tekst gaat door onder reclame)

Panden

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op veertien onroerend goed-objecten, variërend van woningen, appartementen, bedrijfspanden, garageboxen en loodsjes. Een aantal van deze objecten werd verhuurd via een administratiekantoor. Bij dat administratiekantoor is beslag gelegd op de huurpenningen, maandelijks circa vijfduizend euro. Een van de panden waarop beslag is gelegd is een pand in Harlingen, dat was aangekocht voor 40.000 euro, maar dat verzekerd bleek te zijn voor een herbouwwaarde van een half miljoen. In dit pand zitten meerdere woonunits; de huurders ervan kunnen er blijven, maar ook hier is op de huurpenningen beslag gelegd.

Ook is beslag gelegd op een reeks auto’s, waaronder een Audi, een Range Rover, een BMW en een Mercedes. Vijf van de afgepakte auto’s waren in bezit van de hoofdverdachte. Bij hem is ook beslag gelegd op een speedboot en een jetski en de bijbehorende trailers. De waarde van de auto’s, speedboot en jetski moet nog worden bepaald.

Vuurwapens

Bij de verdachten en bij enkele bedrijven is beslag gelegd op de tegoeden van bank-, spaar- en beleggingsrekeningen. De saldi van die rekeningen moeten grotendeels nog worden vastgesteld. Bij de doorzoekingen zijn ook dure sieraden en horloges aangetroffen. Ook zijn bij een bedrijf alle zonnebanken in beslag genomen. Ook de waarde hiervan wordt binnenkort bepaald. Bij de doorzoekingen zijn een handgranaat, twee vuurwapens, zwaar vuurwerk en soft- en harddrugs gevonden.

Volgens officier van justitie Gerben Wilbrink presenteerden de verdachten zich naar buiten toe als reguliere ondernemers en werknemers terwijl daarachter criminele activiteiten en geldstromen schuil gingen.